Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De depressiecursus

Gaat het té goed met je? Heb je een prima baan, een riant inkomen en een gelukkig gezinnetje? Dan wordt het tijd om ook eens de onvermoede diepten van het bestaan te leren kennen. Zo ontwikkel je empathie voor misdeelden, wankelmoedigen, angsthazen en twijfelaars. De diepere betekenis van uitspraken van beroemde wijsgeren dringt opeens weerlichtend tot je door. Niets is na deze depressiecursus meer wat het was. Je bent immers een verlichte geworden, een ander mens dan je tevoren was, zowel van binnen als van buiten. Ben je er klaar voor? Teken dan het cursuscontract en volg mijn wenken op. Succes verzekerd!

Ga allereerst na waar je slecht tegen kunt. Maak een overzicht van alles waar je bang voor bent. Kun je slecht tegen griezelfilms? Kijk dan elke nacht tot drie uur naar de ergste horror die je maar kunt vinden. “The excorcist” en “The shining” zijn mooie films om mee te beginnen, maar blijf niet op dat punt staan. Knip je t.v. niet uit als het spannend wordt, maar kijk tot het bittere eind, anders vlucht je laf voor je angsten weg.

Na een week merk je dat er iets in je begint te veranderen, subtiel, maar toch onmiskenbaar. Je mijdt duistere portieken, durft alleen nog maar te slapen met het licht aan en je wordt bang van elk gerucht dat je niet thuis kunt brengen. Je loopt nu rond met holle ogen en je stem heeft iets bibberends gekregen alsof je je niet goed durft te uiten. Uitstekend, we zijn op weg, dit is een mooi begin.

Stop nu met het groeten van je buren en neem de telefoon niet meer op, wie er ook belt. Ze bekijken het maar. Je hebt nu genoeg aan je hoofd, hun sores kun je er niet meer bij hebben. Waarom zou je bovendien nog naar je werk gaan? Je had toch al geen zin meer om naar de pijpen van je baas te dansen, hij moet zijn boontjes nu zelf maar doppen. Meld je daarom ziek met vage klachten en doe niet open als er een controlerend geneesheer op je af wordt gestuurd om te kijken wat er aan de hand is.

Word lid van een paar fora en verkondig allerlei controversiële meningen. Vertrouw de andere leden voor geen cent en zoek steeds naar allerlei tegenstrijdigheden in de stukken van anderen. Val hen daar genadeloos op aan en reageer niet als mensen uitleggen wat ze ermee bedoeld hebben, want dat is hún probleem. Pak hen ook op stijlfouten. Geef geen krimp op welk commentaar dan ook. Blijven ze vriendelijk, beledig hen dan, sleur hen door de modder tot ze groen en geel zien van ellende. Als je zelf wordt aangevallen, benader je de redactie. Wordt niet moe hen te wijzen op het oneerlijke en onrechtvaardige van de kritiek die je voor je kiezen krijgt. Anderen hoeven jou toch niet met hun problemen op te zadelen?

Ben je al een beetje in de stemming gekomen? Nee? Geen nood, ga dan bij nacht en ontij zwerven om na te denken over het nut van de wereld in het algemeen en van jouw eigen bestaan in het bijzonder. Haal boeken uit de bieb van gekwelde filosofen en kunstenaars die veel over de zinloosheid van het bestaan hebben nagedacht. Je zult merken dat af en toe, als bij toverslag, een flits van inzicht in je getormenteerde ziel opvlamt, als een vuurpijl die onverhoeds de hemel in spuit. Nieuwe horizonnen doemen er voor je geestesoog op, oude perspectieven verdwijnen. Geschriften van sjamanen en gechannelde boodschappen van buitenaardse beschavingen kennen voor jou geen geheimen meer, want je derde oog is open gegaan en je vierde oog ontwikkelt zich reeds.

Het toetje hebben we voor het laatst bewaard. Heb je het contract dat je voor het begin van de cursus tekende wel goed gelezen? Wat zeg je? Nou wordt ‘ie mooi! Je bent akkoord gegaan met het betalen van 25.000 euro voor deze lessen! Kom nou niet aan met het smoesje dat je je baan bent kwijtgeraakt, dat kennen we. Wat? Is je vermogen inmiddels opgegaan aan dokterskosten? Dan weet ik het goed met je gemaakt: zorg er als de wiederweerga voor dat je binnen veertien dagen twee mafkezen zó ver krijgt dat ze ook aan deze cursus deelnemen, dan zal ik je schuld kwijtschelden. En wees mij dankbaar, want door deze ultieme ervaring heb je de waardeloosheid van al het aardse gezwoeg en de zucht naar geld leren kennen. Waarom kijk je dan zo beteuterd? De weg naar ware wijsheid gaat niet over rozen, onthoud dat!

Schrijver: Hendrik Klaassens, 8 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: humor

3.1 met 30 stemmen 815Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
23 augustus 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Had deze over het hoofd gezien, vindt het hilarisch :)
Naam:
Hendrik
Datum:
10 augustus 2011
Email:
klaassens38zonnet.nl
Len, het internet is een pijpkaneel, ieder likt eraan en krijgt zijn deel. Astronomisch hiphoppen is trouwens ook heel leuk, want daardoor ga je sterretjes zien.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
9 augustus 2011
Grappig verhaal. Leuk opgezet. Droefheid en verbittering proef ik in tekstblokje vijf. Suggestie: volg anders cursus spiritueel fitness. Nog leuker dan intuitief schilderen. Of astronomisch hiphoppen.
Naam:
aqua
Datum:
9 augustus 2011
Kostelijk dit. Complimenten. Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)