Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Mijn angst

Als ik in de supermarkt ben en ik moet zoeken naar een fles vreemde ranja
dan krijg ik wel eens een angst dat er iets heel zieligs is verwerkt in die vruchtensiroop die ik nog nooit eerder heb geproefd.
Bij de vruchtensiroop moet ik keer op keer, regeltje na regeltje lezen wat er voor ingrediënten in zitten.
Dan lees ik altijd die griezelige letters met erachter een getal.
Kleurstof zo en kleurstof zus. Ik weet dan wel dat er misschien muizen ervoor zijn gebruikt in een laboratorium, maar die muizen krijgen een verdoving en een groot glazen hok met een speelmolentje en worden getroost door laboranten die ik niet ken. Dat hoop ik dan maar.

Maar dan opeens vrees en voel ik dat er stiekem zielig vissenbloed in de vruchtensiroop van de limonade is verwerkt en dan zie en voel ik de angstige glazen ogen met de lieve stippen van de lieve eeuwige vissen schreien van de pijn bij de slager.
Nee, dat kan ik niet verdragen, dat vind ik zo zielig, dus ik koop die limonadesiroop niet. Ach, ik lijd aan een psychose.
En wat zit er in drop verwerkt?
Ik pak een rol drop en ik ruik zwart gebrande schoenveters en zoethout.
Het ziet er zo buigzaam en zwart uit. Misschien heeft een nare tandarts er wel rotte kiezen in verwerkt. Stomme gedachte he?

Uiteindelijk ga ik voor de veilige diepgroene groentes.
In mijn geval andijvie op maandag, andijvie op dinsdag, andijvie op woensdag, andijvie op donderdag, en ook andijvie op vrijdag, en andijvie op zaterdag en tarwe en roggemeelpannenkoeken met aardbeienjam op zondag voor na de kerk.

Achter een pot jam kan dwangarbeid zitten.
Of er zit een gedode bij in die haar tong vastgeplakt zag in de gekonfijte aardbei. Dat vind ik ook zielig.
Achter een pot pindakaas zit misschien wel een pindaboer die zijn werknemer bij het te traag dichtdraaien van het pindakaaspotje hem een klap op zijn hoofd bezorgde waardoor de pindakaaspotman twintig hechtingen moest laten maken bij de chirurg.
Dat ik dat bloederige potje maar net niet koop.
Brood kan aangebrande korsten hebben.

In een zak reuzel kan een aangebrande kat zitten.
Shampoo is voor het haar maar moet wel vegetarisch zijn. Kruideniers hebben vaak fel rood haar opgeborgen in een knoet en ze verkopen heel veel blikjes met bonen.
Is jullie dat nooit opgevallen? Zo zijn alle kruideniers begonnen. Ze stonden eens in oude tijden achter een telraam met achter hun een grote kast met op alle planken busjes met bonen erin.
Kool en rapen werden er ook verkocht.En suikerbieten.
De mensen aten in die dagen veel kidneyboontjes of rode boontjes voor hun zwakke niertjes.

In Amsterdam herinneren de honderdplussers zich nog dat er voor de oorlog een groenteboer zat op een kar volgestouwd met rodebonenblikken voortgetrokken door een paard. En de groenteman riep steeds maar luidkeels: 'Rodenierenbonen voor de Amsterdammers, neem mijn rodenierenbonen, goed voor uw zieke niertjes'.
En er waren heel veel van deze groenteboeren die met paard en wagen de rodenierenbonen probeerden te slijten.

Schrijver: cornil, 1 sep. 2011


Geplaatst in de categorie: ziekte

2,3 met 3 stemmen 139Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
kees niesse
Datum:
6 sep. 2011
Email:
c.h.niessekpnplanet.nl
Leuk verhaal over etenswaren en wat er allemaal in kan zitten. In de jaren vijftig toen ik nog bij mijn ouders woonde kwam de groenteboer en de schillenboer ook nog met paard en wagen door de straat. De melkboer kwam nog aan de deur en de huisbaas kwam de huur ophalen en kwam meteen koffie bij ons drinken. Ook hadden we een huiskapper en de bakker zat soms een half uur bij ons in de keuken koffie te drinken en als mijn moeder het niet kon betalen werd het opgeschreven en kon je het later betalen. Gezellige tijd vond ik het. Nu is het allemaal onpersoonlijk geworden. Zal wel aan mij leggen. Je verhaal graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)