Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Lang geleden

''Vannacht heb ik een leuke droom gehad, zeg maar meer een fijne herinnering. Meestal droom ik over nare dingen, wat ik als jongen heb meegemaakt in de tweede wereldoorlog, en als dienstplichtig soldaat bij de watersnoodramp in Zeeland (1953), maar vannacht was het angstig en ook weer leuk.
Als soldaat was ik gelegerd in Arnhem, daar heb ik een lief meisje leren kennen, een dochter uit een groot gezin. Ze heet Dini en daar ben ik nu al 57 jaar mee getrouwd. Maar nu mijn droom. Op een mooie zomerdag zat ik met haar in een ouderwetse boemeltrein. Negentien was ik en zij achttien. Het treintje had een hoge instap en coupés vol met groene fluwelen kussens, we zaten er heerlijk op. Dini zat naast mij, gekleed als grootmoeders vroeger met lange brede rokken.

Het boemeltje werd voortgetrokken door twee stevige paarden, heerlijk langzaam en onregelmatig, zodat je echt de indruk kreeg, dat levende wezens ons voorttrokken. Uitgespreid om ons heen trokken we door een weids land met weilanden en slootjes, en boven ons die mooie blauwe hemel met een enkel wit wolkje. Als we even geen aandacht voor elkaar hadden, zag ik buiten de bloeiende appelbomen beschenen door het licht van de zon en zo'n uitzicht maakte mij blij en gelukkig.
''Kijk eens Dini, zie je die boerenjongen daar leunen tegen de ronde schouders van de jonge boerin, hij is vast verliefd op haar.''
Ze zei:
'' Als ik zie, dat mensen elkaar liefhebben, dan ben ik ook gelukkig'', en ze kneep mij in mijn hand.
Opeens zag ik in mijn droom dode mensen in Libië en Syrië en al die doden die ik echt gezien heb in de tweede wereldoorlog en de twee dode meisjes die verdronken waren, die ik als militair uit het water heb gehaald bij die vreselijke watersnoodramp in 1953 in Zeeland.

Toen schrok ik wakker, beefde over mijn lichaam en had hartkloppingen, het zweet brak mij uit. Een angstaanval hield mij in haar greep, ging bevend over mijn hele lichaam het bed uit, liep naar de badkamer en goot koud water over mijn naakte lichaam. Dat hielp een beetje, maar met diepe ademhalingsoefeningen werd ik rustiger. Dat had ik geleerd van mijn huisdokter, eerst inademen en dan heel langzaam uitademen, dat moet twee keer zo lang duren als inademen en dat wel tien maal doen. Mijn vrouw Dini, nu 78 heeft er niets van gemerkt, zij slaapt altijd heel rustig.

In bed bleef ik nog een hele tijd wakker, maar ben toch weer in slaap gevallen en begon weer te dromen over die tocht met het boemeltje. Het treintje stopte bij een groot meer en ik hielp Dini met haar brede rokken uit te stappen en vervolgens gingen we wandelen over smalle, kronkelende paden tussen bosachtig gebied met oude bomen. Gelukkig voelde ik mij bij dat lieve verlegen meisje, met haar smalle gezichtje tussen dat lange zwarte haar. Toen we bij een open vlakte kwamen deed de wind haar rokken omhoog bollen, maar zij duwde die weer gauw naar beneden, zo onschuldig was ze.

Zelf was ik ook verlegen en had geen ervaring met meisjes, maar toch trok ik mijn stoute schoenen aan en kuste haar. Toen was bij haar ook het ijs gebroken en kuste ze mij, we lieten elkaar een tijdlang niet meer los. Dat is toch mooi, en de koeien op het weiland keken naar ons. We liepen verder en kwamen bij een boerenhuisje, maar het begon al te schemeren. De ruiten van het huisje glinsterden in het rode licht van de ondergaande avondzon. Vogels lieten nog hun gekwetter horen, dat klonk mij als muziek in mijn oren, wat is de natuur toch mooi. Toen gebeurde het, we gingen verscholen tussen de bosjes op de grond liggen en hadden elkaar lief.

Schrijver: kees niesse, 4 sep. 2011


Geplaatst in de categorie: liefde

1,5 met 4 stemmen 217Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
4 sep. 2011
Email:
hmessielive.nl
Een indrukwekkende droom, die een kort en romantisch overzicht is van je verleden en werkelijk leven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)