Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Muizen dol op Gods woord

Een uitgebreide familie bestaande uit zonderlingen en kleurrijke verwanten zijn een zegen voor iemand als ik. Nu kan het allemaal niet meer, maar iets meer dan vijftig jaar geleden kwamen deze mensen ruimschoots aan de kost.
Een broer van mijn moeder was handelaar in tweedehands boeken, door hem antiquariaat genoemd. Een weidse benaming voor een winkel van ongeveer zes bij vier meter. Zelf vond hij dat alle tijd aan lezen besteed moest worden.
Gelukkig zijn er in Dordrecht nog drie winkels die in tweedehands boeken handelen. Het is nog altijd een groot genoegen om in de Boomstraat met andere trouwe klanten van gedachten te wisselen over de aangeboden waar.
In de tijd van oom Pop, zoals de man genoemd werd, kon je nog rijk worden in de branche. Oom verdiende goed zijn boterham, maar om in goede doen te raken moest je niet zoveel boeken zelf willen houden. Hoewel hij niet beter wist dan dat er geen machtiger wezen bestond dan zijn vader, mijn opa, was zijn grote trots een zeer oude statenbijbel. Er was al menig goed bod op gedaan, maar oom liet zijn pronkstuk gewoon op de lessenaar open geslagen liggen,die er special voor was aangeschaft. Zoiets gaf zijn zaak cachet vond hij. Een al wat oudere heer kwam een paar keer per week naar dit prachtige Woord Gods kijken en zuchtte dan dat hij maar twee honderd gulden voor deze prachtige uitgave kon geven. Dat was in die tijd een ongehoord kapitaal. De heer had echter vast meer geboden, maar liet het zuchtend achterwege om budgettaire redenen.
Toen we een aantal dagen niet naar de bijbel hadden gekeken, riep oom: 'De muizen zijn verstandiger dan de mensen. Zij consumeren Gods woord en een heel gezin woont er in. Kom maar kijken.'
Ik haastte mij naar de lessenaar, oom stond vertederd te kijken.
De beestjes hadden een fors gat in het leer van de omslag geknaagd en waarschijnlijk opgegeten. Aan de andere andere zijde hadden zij een flink gat gegraven en er een nest gemaakt. Er waren drie jonge muisjes. De goede antiquair had tranen in zijn ogen van ontroering. Ik had verwacht dat hij de muizen met een klap dood geslagen had. Dat gebeurde niet. een gedeelte van zijn lunch, brood met kaas, maakte hij tot kleine brokjes en legde het bij het nestje neer.
Oom was er van overtuigd dat dit een teken van God was. Boven opa stond nog een hogere macht.
Hij zorgde goed voor de muizen, spoedig aten ze uit zijn hand.
De teloorgang van de kapitale bijbel interesseerde hem niets. Een persoonlijk teken van de Heer was veel meer waard.
De goede man is een week ziek geweest. De buren hadden geklaagd dat zij door hem steeds meer last van muizen kregen. Net als mensen en konijnen planten deze dieren zich snel voort. De gemeente liet de boodschappers van de Heer doden.
De zwaar beschadigde, waardeloos geworden, bijbel bleef op zijn lessenaar liggen. Iedereen moest kunnen zien dat hij, Pop, een uitverkorene was.
Hij kreeg zo nog veel diep gelovige klanten en begon op zondag zijn volgelingen toe te spreken. Er waren er niet zoveel, maar ze begonnen allemaal, na hun oratio aangehoord te hebben, hun voorganger wat te geven. Al vlug had hij de schade van de bijbel terug verdiend.
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Oom had die bijbel toch nooit verkocht.
Door zijn ontvankelijkheid voor Gods bedoelingen bleef hij aan het beschadigde boek verdienen. Ook gewone klanten stopten hem nog menigmaal wat extra duiten toe als zij het vernielde relikwie bekeken hadden.
Hij werd een belangrijke adviseur in religieuze zaken en ging meer verdienen.
God regelt alles!

In mijn boek 'Als ik me ophang breekt het touw' staat een heel ander verhaal over oom Pop. Het was een man met veel mogelijkheden.
Kijk op de site van www.uitgeverijdebrouwerij.nl

Schrijver: Eelt, 14 jan. 2012


Geplaatst in de categorie: dieren

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 167Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jennifer
Datum:
16 jan. 2012
Wat een leuk verhaal. Het maakt me nieuwsgierig naar je boek.
Naam:
Han Messie
Datum:
14 jan. 2012
Email:
hmessielive.nl
Ondanks de onnozelheid van oom Pop, getuigt zijn daad van een verdraagzaam, liefdevol en ruimzinnig geloof.
Het verhaal vertelt ook hoe je op de ongebruikelijke manier aan meer centen kunt komen. Spitsvondig en origineel!
Naam:
Tip
Datum:
14 jan. 2012
Als je wilt dat de mensen jouw verhalen kaften moet je niet te veel van de inhoud verklappen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)