Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De wereld verkleind

"Fijn dat jullie je hebben opgegeven voor dit project'', zei leraar Kooijman tegen twee van zijn studenten. Bart en Vincent zouden morgen deelnemen aan een internationale project. Vele scholen van verschillende landen hadden zich hiervoor opgegeven.
"Hou er wel rekening mee dat gedurende deze acht dagen alleen Engels moet worden gesproken. Dit om elkaar te kunnen verstaan. Volgende week zullen jullie je ervaringen met de klas moeten delen''. "U heeft nog niet gezegd wat de doel hiervan is?" ''Dat zal achteraf blijken'', gaf Kooijman kort aan.
De volgende dag werden Bart en Vincent opgehaald en naar de plaats van bestemming gebracht. Het pand bestond uit een grote woonkamer en een lange gang met allemaal verschillende slaapkamers. Wat opviel was dat op de deuren van deze slaapkamers de naam van de school van de betreffende studenten vermeld stond. Daarnaast ook nog het land waar de studenten verbleven. Voordat Bart en Vincent bij de juiste kamer aankwamen, passeerden ze vele kamers: Germany, Spain, Greece, Turkey, Japan, Vietnam, Congo…alles leek wel aanwezig te zijn. In totaal twaalf slaapkamers en 24 studenten.

De algemene dagelijkse levensverrichtingen zou gedurende acht dagen in dit pand plaatsvinden. Contact met de buitenwereld was alleen bij uiterste noodzaak toegestaan. Alle deelnemende studenten waren vooraf van deze voorwaarden op de hoogte gebracht en daarmee ook akkoord gegaan.
De dagen vlogen om en iedereen in de klas zat met spanning af te wachten. Hoewel leraar Kooijman een vermoeden had met betrekking tot de ervaringen van zijn studenten, wilde hij dat die door henzelf bevestigd werd.
''Vincent, laten we met jou beginnen. Hoe heb je het ervaren?'' ''Nou, in het begin was het moeilijk, zeker de eerste twee dagen. Daarna raakte ik goed bevriend met James en Tong. Zo goed, dat we nog steeds contact met elkaar zullen houden''.
''En jij Bart?'' ''Zoals Vincent aangeeft waren de eerste dagen wel moeilijk, maar daarna raak je gewend aan de situatie. Ik had goed contact met Salva''. '' Zeker een meer rustig type als jezelf?'', vroeg Kooijman aan Bart. ''Klopt. Maar dat is ook het doel van dit hele project geweest, toch? Mensen zoeken diegenen op met vergelijkbare karakters, toch?''
''Niet helemaal'', gaf Kooijman aan.
'' Wat is het dan?'', vroeg Vincent nieuwsgierig. De hele klas wachtte ongeduldig op wat hun leraar als antwoord te zeggen had.
''De gegevens vermeld op jullie slaapkamerdeuren: hoe belangrijk waren deze?''
Vincent en Bart keken elkaar aan. ''Nou, misschien in het begin. Maar later werd hier helemaal niet op gelet'', zei Vincent.
''Inderdaad. Niet relevant'', gaf Bart aan.
Kooijman kon zijn vreugde moeilijk in bedwang houden en gaf als antwoord: ''Precies! Dat is het!''.

Schrijver: Vedat Gok, 30 jan. 2012


Geplaatst in de categorie: wereld

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.411Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
surfer
Datum:
31 jan. 2012
Als je elkaar eenmaal kent, word je door iedereen verwend. - Oude tegeltjesspreuk. Maar die Kooijman, wat een wetenschapsmeuk. Spraakzame column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)