Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Droomdeskundige

De vitale dertiger Jeroen Splinterman is droomdeskundige, in een oude, achtergestelde wijk te Amsterdam. Ondanks, of misschien juist dankzij zijn iets kleinere linkerbeen, zijn grotere rechteroor, en krommere linkerduim heeft hij heeft zich sedert jaren in dromen verdiept. Ondanks zijn traumatisch verlopen jeugd heeft hij zich gestort op de bestudering van dromen. Allereerst in dromen van de dieren, vliegensvlugge vogels met gevleugelde dromen, lenige katten met kattige spinsels, slimme honden met blaffende waarheid, tamme papegaaien met herhaling van herhaling, sluwe ezels naast een bak ellende, snelle paarden op weg naar de toekomst, trotse kamelen in eeuwige droom en melige geiten trots als pauwen. Na een jarenlange studie over de dromen van dieren ging hij zich verdiepen in dromen van mensen. Jeroen heeft daarvoor boeken gelezen, dromen beschreven, dromen gedroomd. Alles gedaan om dromen te beleven, te doorgronden en laten herleven.

Sinds kort heeft Jeroen Splinterman zijn wetenschappelijke kennis verbonden aan de Firma Droogkloot en Weetwinkel, een onderzoeksbureau in Amsterdam, wat onderzoek doet naar de sociale omstandigheden van in de jaren negentig van de vorige eeuw levende zonderlingen.

Samen met collega Jaap Smet, onderzoekt Jeroen de aantekeningen van de onbekende kunstenaar Hubert Stuipje, die ten gevolge van een psychische handicap bijna ten onder ging en het onderspit moest delven in deze harde maatschappij. Om aan de rumoer en onrust te ontsnappen sloot Hubert Stuipje zich aan bij een groep kunstenaars, die in woord en beeld een gemeenschappelijke handicap hadden. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Hij kwam er in allerlei ingewikkelde situaties terecht, ontmoette er de zonderling Alfons Antana, die hem uitgebreid vertelde over de droomwereld. Gesprekken die, waarschijnlijk mede, de aanleiding waren voor een wekenlange psychose. Hij kon zich alleen nog maar staande houden door het schrijven van brieven. Brieven aan de droomwereld.

Brieven aan dezelfde droomwereld die Jeroen Splinterman als droomdeskundige aan het onderzoeken is. Stuk voor stuk nemen de twee wetenschappers de brieven door. De eerste brief over het vertrek van Hubert Stuipje naar Amsterdam, de tweede brief over de grillige jaren negentig en de burenoverlast, de derde brief over zijn ontmoeting met Violette Zandheuvel, en de vriendschap die er tussen hen ontstaat.
Jaap en Jeroen zijn inmiddels bij de vijfde brief. De brief waarin Hubert vertelt over een wonderbaarlijke droom.

Schrijver: mobar
Inzender: Henk van Dijk, 22 maart 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 2 stemmen 338Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
24 maart 2012
Email:
hmessielive.nl
Een verhaal, dat je erbij stil doet staan hoe zonderlinge mensen toch waarden kunnen hebben, die bij zogenaamd normale mensen nooit te vinden zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)