Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Is er meer tussen hemel en aarde?

Weerkaarten van het KNMI op de computer hebben altijd mijn belangstelling, omdat lang geleden mijn hobby meteorologie was. Elke dag maakte ik aantekeningen in een schrift hoe het weer verliep en beschreef ik de wolken en zelf aan de vorm van de wolken kon ik zien hoe het weer de komende uren zou gaan veranderen, bleef het mooi of zou er regen komen. Half maart toen het prachtig lenteweer was bekeek ik de weerkaarten en zag dat het hogedrukgebied zich verplaatste naar Duitsland en dat betekende, dat bij ons de wind uit het zuiden ging waaien en warme lucht uit Spanje naar ons toestroomde.

Terwijl ik mij daarin verdiepte hoorde ik de telefoon rinkelen. Mijn vrouw nam de telefoon en ik hoorde haar zeggen, daar word ik koud van. Ze kwam de trap op en gaf mij de telefoon. Aan haar gezicht zag ik, dat er iets ergs gebeurd was. De vrouw van mijn broer aan de lijn, ze zei:
''Ben in vanmorgen overleden'', in de tuin was hij onwel geworden en naar binnen gegaan. In de stoel begon hij vreselijk te zweten en verloor het bewustzijn.De ambulance was er binnen vijf minuten, de verplegers hebben hem nog proberen te redden met reanimatie, gedurende een hele tijd, maar helaas zonder resultaat.

Kapot was ik ervan, mijn broer plotseling overleden en hij zag er nog zo goed uit, de oude marinier. Een paar weken geleden zat hij nog naast mij op de bank, zijn belevenissen te vertellen over zijn vakantie in Spanje. Vierenzeventig jaar is Ben geworden, twee broers zijn er nog, één van achtenzeventig en één van zeventig, zelf ben ik tachtig. Ben is begraven op Zorgvlied in Amsterdam. De laatste jaren woonde hij in Purmerend en laat zijn vrouw Loes en twee getrouwde dochters en vier kleinkinderen achter.

Nu komt het:
Twee dagen voor zijn overlijden kreeg ik hevige hartkloppingen in de nacht en werd er bang van.De volgende ochtend heb ik contact opgenomen met de cardioloog, die mij onmiddellijk verwees naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Daar hebben ze bloed afgenomen en mij aangesloten op apparatuur om een hartfilmpje te registreren en de bloeddruk te meten. Het filmpje was hetzelfde als een half jaar geleden en niet verontrustend bevonden, maar de bloeddruk was iets te hoog. Elf april moet ik bij de cardioloog komen.

Dezelfde ochtend bleef de klepel van de klok stilstaan, tot twee keer toe, terwijl de veer van de klok pas was opgedraaid. Mijn vrouw, die altijd een voorgevoel heeft als er iets staat te gebeuren, zei nog:
''Volgens mij gebeurt er weer wat in de familie.''
Zelf heb ik dat gevoel niet, maar zij kan het moeilijk onder woorden brengen, maar voelt zich wel angstig en heeft het gevoel in aanraking te zijn gekomen met iets onzichtbaars, onverklaarbare energieën.

Schrijver: kees niesse, 1 apr. 2012


Geplaatst in de categorie: overlijden

3,3 met 3 stemmen 187Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)