Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

's Avonds kwam bij haar een andere man

Herman was niet meer de gezellige jongen van vroeger. Hij was pas dertig en had in de gaten, dat zijn vrouw Lida niet meer van hem hield en ging meer drinken dan goed voor hem was. Op een avond was hij met teveel drank op in zijn auto gestapt en reed op weg naar zijn huis in een fuik van een politiecontrole. Hij schrok zich natuurlijk kapot, want hij was van beroep buschauffeur in een grote stad. Een agent liet hem blazen op een alcoholmeter en die wees een veel te hoog promillage aan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Dat gebeurde laat op de avond en pas de volgende morgen na het opmaken van een proces-verbaal mocht hij weer gaan. Toen hij thuis kwam vertelde hij zijn vrouw Lida de waarheid, want ontkennen had geen zin. Ze zou het immers toch te weet komen als de dagvaarding komt.

Zijn baas kwam het ook te weet. Onmiddellijk werd hij dus ontheven uit zijn functie van buschauffeur. Ze hadden nog clementie met hem, want hij kreeg een baantje aangeboden in de garage, omdat hij een blanco strafblad had en het nu de eerste keer was, dat hij een misdrijf had gepleegd. Met een bedrijfspsycholoog had hij een gesprek en daarin kwam ook naar voren zijn slechte huwelijk. Ook had hij een gesprek met de dominee van de Evangelische gemeente.

Altijd kwam zijn huwelijk weer ter sprake, zijn vrouw hield niet meer van hem. Ze was verliefd geworden op een vroegere vrijer, ook een buschauffeur. Herman had dat aanvankelijk niet in de gaten. Hij mocht zijn vrouw wel, maar zij deed steeds kribbig tegen hem, niks deed hij goed meer. Als hij een leuk uitstapje voorstelde of in een restaurant te gaan eten wees zij dat af en zei:
’’Ga jij maar.’’
Dat kon niet goed gaan.

Hij hield wel zijn ongeregelde diensten, dus werkte hij in de avonduren en soms in de nacht. Dan ging hij met de auto naar zijn baas. Een buurvrouw zag hem dikwijls laat in de middag wegrijden en kort daarna zag ze een jonge man bij Lida binnengaan. Dat vond ze vreemd, ook omdat ze wist dat Herman en Lida vaak ruzie hadden. De buurt kon altijd meegenieten, want hij had een luide stem. Het ergste was dat Lida een alcoholiste was geworden. Vroeg in de morgen rook de buurvrouw bij haar al een dranklucht wanneer ze met haar een praatje maakte. In de zomer zat ze vaak in de tuin met een fles sherry naast haar op de grond. Haar buurvrouw had daar een vreselijke hekel aan, omdat haar man ook een zware drinker was en hij met Lida altijd gein maakte.

Herman was een gelovig man en zag zijn vrouw ten onder gaan aan de drank. Hij hield haar vaak voor, dat drank je lichaam ziek maakt. Zoek Gods genade, want je tijd is kort op onze planeet, de mensen zien je als een dronkelap en de buren kletsen over je. Dat zei hij allemaal tegen haar, maar dan schreeuwde ze terug, dat hij zelf dronken achter het stuur heeft gezeten. Daar had ze natuurlijk gelijk in.

Een poosje later sloeg de vlam in de pan. Lida had weer die jongeman binnen gelaten toen Herman naar zijn werk was. Een buurman heeft hem toen getipt. Herman wist, dat zij vroeger een vrijer had die ook bij het busbedrijf werkte en kreeg een vermoeden. Op een avond ging hij eerder naar huis, want hij had geen rust meer in zijn lijf. Toen hij de deur van zijn woning wilde opendoen, merkte hij, dat de deur aan de binnenkant was afgesloten. Dat vond hij al verdacht. Hij besloot niet te bellen of op de deur te gaan bonzen, maar om te lopen naar de achterzijde van de woning, waar de tuin was.

De tuindeur was in de avonduren altijd afgesloten en nu waren de dikke gordijnen ook helemaal dicht geschoven, terwijl die normaal niet helemaal dicht waren. Ook dat vond hij vreemd. Hij vond toch een kier aan de zijkant en hield zijn oor tegen het raam. Toen zag hij zijn vrouw languit op de bank liggen, maar van onder naakt en die vrijer zat bij haar met zijn rechterhand tussen haar dijen. Die waarneming verlamde hem bijna van kwaadheid. Hij was in staat het grote raam te verbrijzelen, maar als gelovig man dacht hij aan Gods geboden. Hij dacht nu aan één ding, ik moet scheiden van haar. Zo kan het niet verder, ik moet opnieuw beginnen en liep terug naar zijn auto.

Wordt vervolgd

Schrijver: kees niesse, 18 april 2012


Geplaatst in de categorie: huwelijk

3.7 met 3 stemmen 224Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)