Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

LEUKE VADERS

Af en toe ga ik een dagje naar Amsterdam. Bij voorkeur ga ik dan een tijdje op een druk kruispunt staan. Wat je daar allemaal voorbij ziet komen! Zo zag ik een kind dat op de hoedenplank van een auto rondkroop. De vader reed niet zo hard en keek ook geregeld achterom. Dus dat kon gelukkig geen kwaad. Verder een vader die in de auto een peuter op schoot had en het de auto liet besturen. En dan nog eentje die, met een kind staande op de bagagedrager, dóór het rode licht rijdend, zigzaggend het kruispunt over stak. En een plezier dat die twee hadden! Ja, dan begrijp je wel, waar het begrip quality-time vandaan komt.
Toen ik even een supermarkt binnen liep, waar ook een biologische afdeling was, hoorde ik in het schap naast mij een man een college geven over de zegeningen van biologisch en biologisch dynamisch voedsel. Toen ik, nieuwsgierig geworden, even om een hoekje keek om te kijken tegen wie hij het eigenlijk wel had, bleek het een baby van een paar weken oud te zijn die in de kinderwagen lag en nog nauwelijks de oogjes kon openen.
Enig toch om te zien hoe die vaders er alles aan doen om hun kind al op zo'n jonge leeftijd een gezonde leefstijl bij te brengen
Wat je ook steeds vaker ziet is van die handige bakfietsjes; daarin kun je met gemak vier of zes kinderen vervoeren. Vooral handig voor de 'kijk-mij-nou-toch-eens-leuk-bezig-zijn-tweede leg vaders'. Die kunnen daarmee in één keer hun kinderen én kleinkinderen van de
crèche halen. Gezellig; ooms en tantes, neefjes en nichtjes, allemaal van dezelfde leeftijd in één bakfiets. Lekker in de frisse lucht, onder het luidkeels zingen van ouderwetse kinderliedjes, zo’n bakfietsje vol kinderen, precies op uitlaathoogte vóór je uit het drukke kruispunt over duwen.

Om de drukte van de stad te ontvluchten, ben ik óók nog even naar het Vondelpark gegaan. Nou, daar kun je wel zien dat ons volkje gezond bezig is, hoor!
Een niet aflatende stroom rollerskaters beweegt zich in een moordend tempo over de fietspaden. Je moet wel goed uitkijken, want ook op de voetpaden lopen nu mensen te joggen en met stokken te zwaaien. 'Nordic walking' heet dat geloof ik.
Het beeld wat me het meest bij gebleven is, is een wat oudere man op rollerskates. Om zijn kalende hoofd had hij een veelkleurig zweetbandje gebonden. Aan zijn linkerhand voerde hij een peuter in een buggy mee; voor zijn borst had hij zo’n handige draagdoek met een baby er in. Lekker veilig tegen papa aan, en in zijn rechterhand had hij een mobiele telefoon. Zo te horen voerde hij daarmee een gesprek met zijn tweede vrouw, die waarschijnlijk aan haar eerste carrière bezig was en, als ik het goed begreep, nog even moest overwerken.
Een typisch voorbeeld van een 'kijk-mij-nou-toch-eens-leuk-en-sportief-bezig-zijn-tweede-leg-vader' dus.
Ja, na zo’n dagje Amsterdam is het me toch wel duidelijk geworden, dat de man zich inmiddels een volwaardige plaats binnen het gezin heeft verworven.

Schrijver: FRANS BRUGMAN, 22 juni 2012


Geplaatst in de categorie: mannen

3.2 met 5 stemmen 368Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
22 juni 2012
Email:
hmessielive.nl
Een opbeurend verhaal voor mannen die aan een tweede gezin zijn begonnen, ook al zullen we dit maar niet al te zeer aanmoedigen.
Een vader in de supermarkt praat tegen zijn baby van enkele weken oud. Dit kan lachwekkend lijken, maar zelfs zuigelingen kunnen in hun onderbewustzijn al heel wat opnemen en opslaan. Een mooie treffer van jou!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)