Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zenka 93

Onlangs werden wij door importeur Holco te Nijdam in de gelegenheid gesteld de nieuwe Zenka 93 aan een beproeving te onderwerpen. De Zenka 93 volgt de Zenka 92 op, die nog steeds in de meeste gevallen voldoet, maar toch wel enigszins op leeftijd begon te raken. Gebleven is de fraaie, sensuele vormgeving, maar er zijn diverse verbeteringen aangebracht. Zo is de stijgbeugel nu traploos verstelbaar en kunnen de rijghaken worden ingeklapt. De vulgleuf is met het oog op de groei der mensheid ruimer geworden en de capaciteit van het smeermiddeltankje is vergroot. Het draaipunt van de rolteugel is nu voorzien van kogellagers in plaats van naaldlagers.

Daar merkt men als gebruiker niets van, maar volgens de fabrikant heeft deze wijziging een gunstig effekt op de duurzaamheid, die bij het vorige model toch al niet gering was: we kennen mensen die al meer dan 10 jaar met hun Zenka 92 doen, zonder dat er ooit een defekt is opgetreden! [Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.] De zijflappen en handvatten zijn wat groter geworden wat de stabiliteit ten goede komt en tevens heeft men de bevestiging van het stelwieltje onder handen genomen: waar dit vroeger - als het ware met een omweg - via een heveltje de draadstang bediende is het nu DIREKT met de draadstang verbonden, wat mogelijk werd door de tapnagel te verplaatsen en het aandrijfasje te verlengen. Een ogenschijnlijk simpel idee, maar men moet er toch maar even op komen.

Op diverse onderdelen is een coating aangebracht waardoor deze na gebruik gemakkelijker zijn te reinigen en de balhouder is nu met een zachter materiaal bekleed. Verder is de diameter van het stelwieltje vergroot waardoor vanwege de verbeterde hefboomwerking minder kracht hoeft te worden uitgeoefend en zijn de beide kaashouders nu afsluitbaar. Ten behoeve van de ouderen onder ons is een elektrisch aangedreven hulppompje aangebracht dat zonodig kan worden bijgeschakeld. De heupondersteuning geschiedt als vanouds hydraulisch maar is nu voorzien van verwarming.

En zo zijn er meer kleine detailwijzigingen die allen getuigen van de bedrijfsfilosofie van Zenka: geen revolutie maar evolutie. Men verandert niet om het veranderen zelf, maar alleen als dat zin heeft. Zo is het plengtuitje gewoon hetzelfde gebleven. Al met al kunnen wij niet anders dan concluderen dat de Zenka 93 nóg beter is dan zijn voorganger. De prijsverhoging van 3 procent achten wij dan ook zondermeer gerechtvaardigd, te meer daar er nu keuze is uit drie kleuren en zes talen.

Schrijver: Spencer Brandsen, 5 jul. 2012


Geplaatst in de categorie: algemeen

3,0 met 2 stemmen 1.171Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)