Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

LAGAVULIN

In een niet-afgeladen, maar wel gezellig-drukke,volle Morrison's Irish Pub heb ik samen met een aantal anderen aan een whisky-proeverij meegedaan. Deze pub met Ierse wortels en verstand van zaken, zette de proevers glaasjes whisky voor. Echter wel Schotse, bovendien afgewisseld met voortreffelijke hapjes en gedegen kennis.

Onze tafel zag vaak de bodem, maar meer nog elkaar, terwijl de geserveerde zalm in een mengsel van diverse whisky in water stroomafwaarts zwom. Mijn reizen naar en door Rusland hebben mij voor wat betreft het drinken en opdoen van kennis ván respectievelijk óver wodka verrijkt; deze spiritualia zijn in hart en ziel van zowel Britten als Russen verankerd. De bevolking van het Verenigd Koninkrijk, in het bijzonder Schotten en Ieren, hebben hetzelfde met whisky; zowel Britse- als Iers/Amerikaanse whisk(e)y is een sterke drank die is gedistilleerd, gestookt en bereid uit gegist graanbeslag en op houten vaten gerijpt. Na bepaalde tijd wordt zij gebotteld. De flessen worden dan afgevuld; eerst gereinigd, daarna gevuld en vervolgens met een (kroon)kurk, schroef- of beugeldop afgesloten. Een kroonkurk is een metalen dopje dat dient om een fles af te sluiten.

Veel namen van whisky's zijn gerelateerd aan de plaats waar zij vandaan komen. De mooiste is wat dit aangaat wat mij betreft de Lagavulin Single Malt. Deze whisky heeft een zeer karakteristieke turf- en jodiumgeur. Daar waar nu de Lagavulin-distilleerderij staat, wordt al sinds 1742 whisky gemaakt. In 1816 werd echter pas de stokerij opgericht. Schotland kent zes whisky-regio's. Dit zijn achtereenvolgens:

- Cragganmore; in het gebied Speyside dat weer onderdeel is
van Moray, een voormalig graafschap in noord-
oost Schotland
- Dalwhinnie ; in het hart van de Schotse hooglanden
- Glenkinchie; nabij Edinburgh in the lowlands
- Lagavulin ; hiervoor beschreven. Bevindt zich op het ei-
land Islay in het zuid-zuidwesten van Schot-
land
- Oban ; in de Coastal West Highlands gelegen


en ten slotte

- Talisker ; een plaats op het eiland Skye ten westen
van Schotland

Na een absoluut genoeglijke en leerzame avond heeft een taxi ons thuis gebracht waarna een aantal whisky's in onze dromen nog wel eens voorbij is gekomen...!

Slainte! (gezondheid!)

Schrijver: Annejan Kuperus, 3 september 2012


Geplaatst in de categorie: drank

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 279Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)