Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dikke buik

Alie zat voor het raam en keek van achter de geraniums naar buiten en zag haar man Gerrit aan komen lopen. Wat ziet hij en beroerd uit, dacht ze. Hij wilde zijn dikke buik kwijt en om die weer slank te krijgen ging hij iedere morgen een uur flink stappen en was ook nog op dieet gegaan. Zijn vrouw werd er niet goed van, voor alles wat hij voorgeschoteld kreeg trok hij zijn neus op. Hij wilde alleen maar magere spullen, zoals geen boter op brood, magere vleeswaren en gekookte vis. Een heerlijk klaargemaakte karbonaadje moest hij niet meer. Een biertje avonds weigerde hij ook, dus ging hij maar vroeg naar bed.

Hij was niet meer de man die er gezond en goed gevoed uitzag, zijn wangen waren ingevallen, maar zijn buik was nog dik. Ze moest aan haar vader denken, een veeboer. Die at elke morgen vier boterhammen met spek en dronk twee bekers volle melk zo van de koe. Vader was ook gek op de warme maaltijd, hij at twee borden met kruimige aardappelen, groenten uit eigen tuin en vlees met vette jus en zag er uit als een lange magere man, totaal geen dikke buik en hij was nooit ziek. Televisie was er nog niet, dus na de koffie nog even luisteren naar de radio en tegen tien uur naar bed en ochtends weer vroeg op om de koeien te melken.

Van overspannenheid had hij nog nooit gehoord. Tegenwoordig is dat wel anders, de dokters en psychiaters hebben het er druk mee. Alie dacht over deze zaken na, maar had er zelf geen last van. Ze at wat ze lekker vond en dat gezeur van haar vent begon haar behoorlijk te vervelen. Ze kon zich wel voorstellen, dat een dieet noodzakelijk was voor mensen, die een bepaalde ziekte hadden.

Ze hoorde de huisdeur opengaan, daar zal hij zijn. Ze hoorde hem al zuchten, daar werd ze echt naar van. Wat zijn het tegenwoordig toch voor kerels, dacht ze. Ze hoorde hem naar de keuken gaan. Toen kwam hij zuchtend de huiskamer in met een glas water in zijn hand. Vroeger pakte hij altijd een flesje bier uit de koelkast.
''Nou, je hebt het behoorlijk uitgehouden ouwe, ben je al afgevallen? Zal ik koffie zetten?''
''Graag darling, maar zonder suiker en melk.''
''Je mag toch wel suiker en melk hebben, niet zo zeuren hoor.''
''Nee Alie, ik moet die dikke pens kwijt.''
''Zo dik is je buik toch niet, je stelt je behoorlijk aan hoor. Een beetje buik staat oudere mannen juist goed.''

''Hou nou maar op met je commentaar, ik wil er weer stoer en gezond uitzien.''
Toen kreeg Alie een lachbui, en zei:
''Jij, er stoer uitzien, laat me niet lachen man, je hebt nooit aan sport gedaan. Je houding is altijd verkeerd geweest, vroeger had je ook al een dikke pens met die dunne beentjes eronder. Hoe kon ik in godsnaam verliefd op je worden. Mijnheer wil er nu stoer uitzien, belachelijk gewoon. Kijk eens in de spiegel, wat zie je dan? Ingevallen wangen, een vogelkop heb je gekregen door dat stomme gedoe van je.''

Hij keek in de spiegel en zag inderdaad, dat hij er niet fraai uitzag met die ingevallen wangen en zijn buik was nog steeds in volle omvang na al die weken van flink wandelen. Gerrit kreeg de pest in, vooral na die opmerking van zijn vrouw, dat hij een vogelkop had.
Hij ging tegenover zijn vrouw zitten, die voor hem een kop zwarte koffie had ingeschonken en zag, dat zij smulde van een heerlijke moorkop bij de koffie. Dat deed ze natuurlijk om hem te treiteren, dacht hij.
''Zeg darling, heb jij wel eens aan sport gedaan?''
''Ik niet, waarom zou ik, ik ben de hele dag in beweging, de huishouding, stofzuigen, afstoffen, de ramen lappen, boodschappen doen en het eten koken. Jij voert geen flikker uit, ja een uurtje wandelen, dat is alles, voor de rest zit je de hele dag op je reet en maar naar die rotzooi op de televisie kijken.

Ik geef je de raad, ga gewoon gezond eten en laat je niet beïnvloeden door al die verhalen in de roddelbladen, want die lui willen alleen maar rijk worden met die flauwekul recepten. Je zult je weer een stuk beter voelen wanneer je drie keer per dag gezond eet, dus bruin brood met roomboter en kaas, aardappelen met groenten en vlees en fruit. Geloof mij maar, ga liever elke dag een eind fietsen en werken in de tuin, en eet gezond. Waar je nou mee bezig bent is natuurlijk van de gekke.

Toen Alie weer naar de keuken ging om koffie in te schenken, dacht hij na wat ze gezegd had en volgens hem had ze misschien wel gelijk, ik ga weer gezond eten en een pils drinken. Ik ben potverdorie 81 en moet ik nou nog als een adonis er uitzien. Hij nam een besluit.
Zijn vrouw kwam weer de kamer binnen met op een dienblad twee kopjes koffie en één gevulde koek.
''Zo ouwe, hier een lekker bakkie zwarte koffie.''
Ze ging tegenover hem zitten en genoot van de koffie en de gevulde koek. Hij kreeg het water in zijn mond toen hij die heerlijke verse gevulde koek zag, die ze langzaam op smulde.

Ze zag aan zijn gezicht, dat hij vreselijk leed en kreeg medelijden met hem. Ze hield een stuk koek vlak voor zijn mond, maar hij weerde het af. Toch bevond hij zich in een vreselijke tweestrijd. Moet ik doorzetten met wat ik doe of weer gewoon normaal gaan doen, dus lekker gezond eten en dagelijks een halfuur wandelen of fietsen. Hij kwam eruit, en zei:
''Je hebt gelijk, ik ga weer normaal doen en geef me gauw een gevulde koek, want ik wil mijn vogelkop kwijt.''
''Nou ken ik je weer, haal straks maar een lekker portie bami bij de chinees en ik heb nog ijs met slagroom toe.''
Gerrit ging weer normaal doen.

Schrijver: kees niesse, 23 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: partner

2.5 met 2 stemmen 913Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)