Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Brandwonden

Verschrikkelijk dat ik er nog steeds aan moet denken, vooral wanneer ik lees, dat iemand brandwonden heeft bekomen. In mijn straat woont de zesjarige Elsje, een lief kind met blauwe ogen en blond krullend haar. Ik zag vanuit het raam haar vaak buiten spelen en als ik naar buiten ging, zei ze altijd met een vriendelijk lach:
''Dag buurman.''
Pas was ze nog op 11 november avonds aan de deur geweest. Ze zong met een lampion in haar handje een mooi liedje voor ons, maar ik kreeg het er te kwaad mee en mijn vrouw ook, want ze zong nu met een scheef mondje en door littekens getekend gezichtje. Andere buurtkindjes stonden met lampionnen in hun handjes erbij en zongen met haar mee. Mijn vrouw gaf ze allemaal een mandarijn. Aan hun ogen zag ik, dat ze liever snoep hadden gekregen, de rakkers. Ik heb toen het verhaal van haar mama gehoord, ik kon wel janken, want Elsje zag er niet zo mooi meer uit, allemaal littekens en een kaal hoofdje.

Wat was er gebeurd: In de keuken bij haar thuis lag een doosje lucifers op de keukentafel, omdat mama daar wel eens zat om een sigaret te roken. Op een middag zat de kleine meid bij haar aan de tafel een glas limonade te drinken en mama had net de aardappelen geschild en ging effen zitten om een shagje te draaien. Ze stak de sigaret aan en pafte er op los. Toen pakte Elsje het doosje en schoof het open, maar mama zag het, en zei:
''Lieverd, daar mag een kind niet mee spelen, veel te gevaarlijk'', en ze pakte het doosje af en legde het op de koelkast, hoog genoeg, dat haar kind er niet bij kon komen. Toen ging de telefoon in de huiskamer en mama had daar een lang gesprek. Elsje bleef in de keuken en nam een besluit, ze schoof de tafel tegen de koelkast, klom vanaf de stoel op de tafel en pakte het doosje met lucifers.

Ze schoof het doosje open en pakte er een lucifer uit en deed hetzelfde als mama, ze streek de lucifer over de zijkant van het doosje, en een vonk spatte op haar jurkje van een ontvlambare stof, en vatte meteen vlam zodat haar jurkje geheel in de brand stond. Ze begon hard te schreeuwen. Mama hoorde haar vreselijke gekrijs en gooide de telefoon neer en was aanstonds bij haar kind. Ze zag de vlammen op haar lijfje en sloeg een handdoek om het kind heen. De vlammen waren snel gedoofd, maar bijna geen haartje zat meer op het hoofdje en grote blaren op gelaat, armen en lijf. Ze gilde het uit van de pijn, dat arme kind. Moeder had gelukkig de tegenwoordigheid van geest lauw water over het kind te gooien, dat is het beste wat je kunt doen.

Ze belde ook meteen de huisarts en 112. De vrouwelijke huisarts zag het kind en kreeg bijna een flauwte van schrik. Een ambulance was spoedig ter plaatse en het arme kind moest direct naar het brandwonden ziekenhuis te Beverwijk gebracht worden. Daar heeft ze weken gelegen en de artsen hebben alles ondernomen het kind een zo goed mogelijk uiterlijk te geven, maar ze genas wel, maar meer operaties waren nog nodig.

Schrijver: kees niesse, 19 november 2012


Geplaatst in de categorie: kinderen

1.0 met 3 stemmen 332Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)