Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Lang leve de tandarts

Mopperend haal ik een hard stukje uit mijn mond. Daar baal ik nou van. Dacht een lekker dropje te eten, zitten er harde stukjes in! Bij het verkeerslicht staan we stil en ik bekijk het stukje. ‘Vulling, een stuk kies! Moet je kijken!’, zeg ik tegen mijn zoon. Zoon kijkt er niet van op, hij is nog niet helemaal klaar met wisselen en verliest wel eens een tand, maar ik ben helemaal in paniek. Mijn tong voelt een gapend groot gat met scherpe randen.

‘Doorrijden mam, het is groen.’ Hij heeft gelijk, doorrijden moeten we. Op naar de tandarts, het is bijna half vijf, waarschijnlijk zijn ze nog wel open. De straat is een nog grotere ravage dan mijn kies en we moeten verderop parkeren. Snel loop ik richting tandartsenpraktijk en vertraag al snel mijn pas. De assistente stapt al in haar auto. ‘Zijn jullie al dicht? Er is zo’n groot stuk van mijn kies afgebroken.’ ‘Half vijf sluiten we, morgen meteen maar om acht uur bellen.’, zegt ze onverstoord. Onvriendelijk is ze niet, echt niet. Toch voel ik me onbegrepen en bang. Wat als het zeer gaat doen? Wat als er nog meer van die kies afbreekt?

Halfwakker breng ik mijn hand naar mijn linkerwang……. ‘O help, wat doet dat zeer!’ Mijn tong glijdt automatisch over mijn kiezen, maar de krater zit niet links. Het is een nachtmerrie. Pas als ik echt wakker ben geworden komt er rust in mijn lijf. Het doet echt geen pijn.

Na vijf dagen kan ik terecht bij de tandarts. Ik vind het wel wat lang duren maar het is niet anders, er zit ook nog een weekend tussen. Zenuwachtig installeer ik me in de tandartsstoel en open mijn mond.
‘Nou, dat valt mee.’, zegt de tandarts tot mijn grote verbazing. ‘Dat gaan we gewoon even aanvullen.’ De tranen van opluchting springen in mijn ogen. Geen kronen, geen bruggen, al die horrorverhalen die ik de afgelopen dagen heb gehoord worden voor mij geen werkelijkheid. Ontspannen spreid ik mijn mond verder open. Nog geen tien minuten later sta ik naast de stoel.

Bij vertrek maak ik nog even afspraken voor de controlebezoeken voor zoon en mijzelf en ben er weer verbaasd over dat het pas over een week of vijf kan. Da’s wel wat anders dan een huisartsenpraktijk waar mensen mopperen als ze niet dezelfde dag terecht kunnen. Maar ik mopper niet, vandaag ben ik zo blij met mijn tandarts.

Meer lezen: http://evataal.wordpress.com/

Schrijver: ellis van atten
Inzender: @EVATAALzaandam, 14 februari 2013


Geplaatst in de categorie: rampen

3.0 met 4 stemmen 346Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)