Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Sneller, hoger, krachtiger?

De atleten, zwemmers en tennissers die in een bonte optocht aan onze ogen passeren tijdens de zoveelste aflevering van "Studio Sport" hebben kennelijk bovenstaande zinspreuk van de moderne Olympische Spelen tot ultiem motto, Leitmotiv en parool voor hun hele leven gebombardeerd, maar wat zijn het nut en de weldaad voor henzelf en voor de wereld van de futiele, minieme seconde waarmee de een de ander overtroeft en overtreft?
Wat zijn het nut, de betekenis, de verdienste of de weldaad van de arrogante prestatiemoraal die met het schoolsysteem in het leven schijnt te worden geroepen en die leidt tot een niets en niemand ontziende en moordende concurrentiestrijd, niet slechts in de topsport, maar evenzeer in het zakenleven en de internationale politiek?
Gaat het hier om een heilzaam principe of bevinden zich achter de bedrieglijke façade van triomf en geluk de schrijnende en verwoestende ideologie van de nooit ophoudende jacht naar meer en beter?
Perfectie is geen menselijke eigenschap en na iedere kortstondige huldiging op het podium, nadat de driekleur gewapperd heeft en de klanken van het volkslied zijn verstomd, volgt het verdriet, volgt de terreur van de nooit eindigende dwangneurose. Wat lijkt op een spel is een collectieve waan geworden, de waan van een verkapt en werkelijk nationalisme, de waan van de martelende zelfkwelling en faalangst waarmee men voortjaagt van triomf naar triomf.....

Schrijver: I. Broeckx, 1 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: sport

3.2 met 4 stemmen 101Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
1 augustus 2013
Email:
hmessielive.nl
Echt iets om lang over na te denken, Ineke.
De prestatiedrang hitst als het ware mensen tegen elkaar op. Laat ieder zich zowel van zijn beperkingen als van zijn gaven bewust zijn. Als we genoegen nemen met hetgeen ons is ontzegd, kunnen we des te meer aan onze kwaliteiten werken.
Om hier een beeldspraak aan toe te voegen: Eenvoudige, rode landwijn is beter dan een wijn, waar allerlei smaakstoffen aan worden toegevoegd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)