Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De zoon van mevrouw S.

Mevrouw S., de buurvrouw uit onze jeugdjaren, had twee zonen, van wie de ene altijd een militaire jas droeg met brede epauletten (hij emigreerde naar Australië) en de andere, een elegante, aantrekkelijke, maar hoogst excentrieke vrijgezel, af en toe voor alle kinderen uit de buurt poppenkastvoorstellingen gaf (op die foto uit 1962 zie je onder anderen dikke Ingrid met het rode haar, Paula die zo graag pestte, Hans, met wie ik knikkerde in de gang van zijn ouderlijk huis en Richard, die vroeger dan een van ons het leven inwisselde voor de dood.)
De zoon van mevrouw S. die onze trouwe buurman bleef gedurende jaren, droeg, als dat zo uitkwam graag een Beatles-kostuum, maar zijn grootste hobby, die hij tot op 80-jarige leeftijd zou volvoeren, was te spelen voor Sinterklaas. Eens per jaar was de keuken van zijn ouderlijk huis het onvervreemdbaar domein en territorium voor zijn Zwarte Pieten, die zich daar schminkten en verkleedden.
Na de dood van zijn moeder propte hij het huisje in de arbeiderswijk bomvol met monstrueuze, speelse en bizarre rariteiten, zoals babypoppen, crucifixen en geraamtes van plastic. Uit de teloor gegane kloosters en kerken kocht hij van zijn laatste geld de restanten op van de eens zo florissante cultus: kazuifels, miskelken, mijters en wat dies meer zij en hij schroomde niet in zijn eigen privé-kapel op de eerste verdieping stelletjes op amateuristische wijze in de echt te verbinden tegen een kleine vergoeding. Daarbij gebruikte hij "liga Krokant" als provisorische Hostie en prevelde hij het Kerklatijn dat hem ter ore was gekomen en dat hij zo goed mogelijk imiteerde. Het zij toegegeven dat zijn huwelijkskandidaten ook wel wat excentriek waren.
Het spel en de combinatie van zijn genen hadden geleid tot zijn hoedanigheid en status van halfbakken-acteur en hij had op merkwaardige wijze emplooi gevonden voor zijn kwaliteiten en leefde deze op een hoogstpersoonlijke manier uit....

Schrijver: I. Broeckx, 3 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: individu

3.0 met 2 stemmen 78



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
3 augustus 2013
Email:
hmessielive.nl
Ineke, wat moet deze excentrieke vrijgezel wel een indruk op jouw gemaakt hebben in jouw kinderjaren.
Tja, een buitensporig iemand, die zich heel verdienstelijk wist te maken bij mensen, die ook niet zo in het brave burgerfatsoen pasten, maar toch ook weer geen kwade mensen waren.
Een verkwikkend gewas temidden van het alledaagse...
Jouw ruime geest weet gelukkig zulke begrippen te waarderen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)