Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zuidlaardermarkt

Zuidlaren was natuurlijk meer dan de Oranjelaan. Een jaarlijks terugkerend feest was de Zuidlaarder paardenmarkt waarvan we op school leerden dat het de grootste paardenmarkt van West-Europa was. Het is maar dat u het weet.

Buiten de paarden was er ook een hele week kermis en ik kon me daar uren vermaken. Het was vertier van de bovenste plank. De bokstent, de steile wand, de cakewalk, het vechten met de bruine beer en noem maar op. Het meest intrigerend echter vond ik Big Edda. Big Edda was een vrouw van enorme omvang, 350 kilo stond er met grote cijfers op een bord bij de ingang van de tent vermeld, die je na het betalen van een kwartje in levende lijve mocht aanschouwen. Betasten mocht niet geloof ik of misschien toch wel bij dubbel tarief.

Als kind dacht ik dat de Big van Edda op een jong varken sloeg maar dat bleek na de later opgedane kennis Engels op de ULO toch wat anders te liggen. Ik ben die tent nooit ingegaan omdat ik er geen kwartje voor over had. Als je je maar lang genoeg bij de tent ophield dan kwam er vanzelf een moment dat Big Edda kosteloos gespot kon worden. Ze moest net als andere mensen af en toe zich ontdoen van overbodig voedsel. Ik stelde me haar toilet voor als een halve oliedrum waar een houten rand op was gemaakt. Als ze aandrang had verliet ze stiekem de tent aan de achterkant en hees zich de woonwagen in door de deur die was aangepast aan haar bijzondere maatvoering. Even later kwam ze dan, minstens drie kilo lichter, weer naar buiten om haar plaats in de tent weer schielijk in te nemen.

De cijfers op het bord werden daar niet op aangepast.

Schrijver: Nico Noorman, 28 dec. 2013


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,3 met 6 stemmen 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)