Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een kennismaking(sbezoek) aan de nieuwe "Drieburcht" in Tilburg

In de Von Weberstraat in Tilburg noord verwijst sinds jaar en dag een krakkemikkig, scheefstaand bordje naar "Zwembad/Sportcomplex "De Drieburcht" en ik herinner me het gebouw, bijna een loods, met het bolronde dak waarin we op die vrijdagavonden onze lichamen overgaven aan de streling van het water; het gebouw dat sinds korte tijd vervangen is door het architectonische kunstwerk en pronkstuk dat enigszins uit de toon valt bij de overige bebouwing aan het Wagnerplein en dat dezelfde naam draagt.
Het januarilicht weerkaatst in de mintgroene hoekramen, waaronder trotse, statige, wit omrande letters de naam "De Drieburcht" weergeven, die omgeven wordt door speelse versieringen die binnen in het gebouw op plafonds en wanden zijn voortgezet.
De vloeiende, golvende zwarte lijnen, die een kunstenaar in een ingewikkeld patroon aanbracht op het witte beton van het gebouw suggereren wellicht de soepele en vloeiende bewegingen van de badgasten in het water dan wel de rondingen van hun lichamen in hun samenspel daarmee.
Bij mijn eerste bezoek opent zich de elegante schuifdeur, eveneens van groen getint glas voor mij en twee dames achter de kassa in roze, wellicht zijden blouses met daarop de donkerblauwe print van de trotse drie torens, het embleem en logo van de stad, blijven maar nauwelijks vriendelijk onder de toestroom van het publiek, jong en oud. Achter de kassa's tekenen zich op twee beeldschermen warrelende, wervelende patronen af.
Alles is hier gloednieuw; te mooi haast en te luxe om aan te raken, om gebruik van te maken.
Eenmaal in het bad zink ik weg in het kobaltblauw van het water en zie ik met mijn halfblinde ogen de schimmige gestalten in het bubbelbad die met hun lichamen er half bovenuit steken en stijf als standbeelden wachten op de bubbels, die echter maar niet komen, zodat enkelen er - ongeduldig - maar weer uitstappen.
Later, voor de kleine spiegel (te klein voor zelfbewuste dames en heren?) beweert een blondharige dame "dat er al ruzie is geweest" "Hoezo, ruzie, in deze tempel, in dit bolwerk van sportiviteit?", denk ik, maar, hoe dit ook zij, ik geef de voorkeur aan mijn "Oude Stappegoor" op zuid, ondanks alle luxe, ondanks alle nieuwheid, schoonheid en comfort, aan mijn "Oude Stappegoor" met de jet-streams en met het brede panoramische raam, dat het perspectief opent op de zo weidse hemel......

Schrijver: I. Broeckx, 20 januari 2014


Geplaatst in de categorie: sport

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 180Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)