Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bij een zenuwarts hoort een goed hartje

‘’Jij bent een man met een militaire neus maar met een pacifistisch hart.’’
‘’Ik ben de psychiater die goed begrijpt dat de beginnersfout van veel onevenwichtige psychiaters is dat ze denken door een ziel te moeten boren van een arme patiënt met priemogen en een detectiveneus om hem of haar tot de innerlijke pijn te laten komen. Een patiënt mag niet bloeden, dat is gemeen en zielig,ze moet vrede vinden,tot zielenrust komen zonder een schijnwerper op haar. Maar ik heb begrepen van jou dat je een droom over mij had. Je droomde dat ik tandarts was en dat je bang was van mijn boorinstallaties en van het boren op je zenuwen.
Je liep een trauma van mij op en daarom vluchtte je hondje uit mijn tandartspraktijk met felle onderzoekslichtjes,en slangen uit het plafond. Ouderwetse rommel had ik als tandarts in je droom want mijn boren kwamen uit het gammele plafond als slangen met een bril op en met vieze giftanden compleet met een spoelkom met spoelbeker uit de tijd van de beul Heinrich Himmler. En je kon je hondje niet meer vinden. Maar hoe je ook naar haar zocht,je kon haar niet meer vinden.
.Jij holde in pijnen achter je hondje aan. Al schreiend zoekend je lieve hondje.
En door die droom van je over mij de psychiater heb ik geleerd dat ik met ontwapende glimlach en met een beetje gezelligheid en in een niet drukkende sfeer jou moet openen. Dat er geen angst van de patiënt moet zijn voor de psychiater. Maar dat de psychiater zoveel zachtmoedigheid aan de dag legt zodat een patiënt zijn getormenteerde ziel opent door de ontspannende en ongedwongen sfeer. Die de psychiater schept.
Ja een goede psychiater is een hele lieve psychiater.’’

‘’Ik heb pijpenkrullen tot ver over mijn schouders. Ik ben een knappe verschijning. Van mijn heupen krijg je een lichte ontroerende hartaanval maar dat mag niet.’’
‘’Ik heb psychiater niets met uw heupen, ik blijf gewoon kuis naar uw bevallige heupen. U moet niet zulke vooroordelen naar mij hebben.Ik ben een nette man.
‘’Jij bent een man met grijze blauwe en groene wateren in je ogen. Je bent een echte romantische sponzenduiker of je bent een nachtduiker met een duikershelm verliefd op de vissen.
Jij als duiker houdt van onderwaterplanten en onderwaterbloemen.
Ik houd van appelstroop op de boterham en turen door de microscoop.
Als je tranen laat vloeien uit liefde voor de ander dan vangt Petrus dat op in tranenbuisjes in de hemel.
Jouw lieve tranen, zodat ze nooit voor niets geschreid zijn.
‘’Lieve mevrouw van de reus in deugd Nelson Mandela moet ik huilen’’

‘’IK DROOMDE MEVROUW DE PSYCHIATER DAT MIJN BROER EN IK NAAR Ierland zijn geweest en dat we achter de boot terugzwommen naar Nederland tot over de Noordzee.
Wij zwommen naast groene vissen met dikke lippen met grote opengaande en sluitende kieuwdeksels.
Ik kon ze zien zwemmen naast ons iets onder het wateroppervlak van de zoute zee en dan weer met hun vissenkop iets boven het wateroppervlak. Ik voelde en zag die vissen blij met ons meezwemmen achter de boot aan en wij moesten uren zwemmen. De zee was zo diep en de golven hoog.
‘’Ach mijn patiënt jullie waren gelukkig met de vissen als arme jongens ,de boot gemist, achter schipper, kajuit en matroos die jullie niet opvisten maar jullie lieten vertrouwen op Gods Wonderbaarlijke hulp van zacht en koud water met lieve vissenschepsels die jullie mochten zien van God.
Dat Zijn nederige vissenschepsels met de armen zijn.

‘’Ach mevrouw de psychiater ik droomde ook dat ik zwart werd gestipt over mijn hele lichaam en dat met de kop van een naald gedrenkt in zwarte verf. Ik leek wel een beroet glaasje. En de man stipte ook mijn witte oogbollen zwart als de nacht maar zwart kan zijn en daarna drenkte hij de punt van een naald in zwarte inkt en liet de naald gloeiend heet worden boven een vuur en toen begon hij mijn iris en pupil zwart te branden zodat ik een zwarte man was met doorbrandde ogen waaruit het licht verdween.’’
‘’Uw lot is,ik weet het niet, u ziet en toch bent u blind geworden.
Ga blind maar alle trappen af. Vertrouw op uw voeten.Kom ga als blinde al tastend met uw voeten alleen maar de donkere trappen af tot in uw kelder waar spinnenwebben zijn en akelige oorwormen en verboden dranken,waar een rat is en waar voetangels zijn .Maar vertrouw op God die uw voeten verbindt met de lieve voeten ,veel liever dan die van u van De Moeder van God. Tast maar met uw handen. vergeet uw ogen en voel uw voeten .Voel ook uw handen. Leef ook uit uw hart.Probeer uw verkregen blindheid te accepteren. ‘’Mevrouw de psychiater ik ben een zwartgeverfde man die niets meer kan zien dan alleen een zwarte vrouw in zwarte sluiers die mij wil brengen naar God.’’Pas op lieve zwarte man die blind is geworden voor de krokodil en voor het rode stoplicht!
Een rood licht van een stoplicht moet u respecteren,want u weet te veel en dat moet u niet zo liefhebben .U had een te grote liefde en trots in uw hart van uw kennis. Tracht eenvoud te zijn. Gebruik uw voeten voor de zieke,uw moeder,broers en zus en haar lieve kinderen.
Vergeet alle zware kennis .Kijk naar een regendruppel en blijf rustig, want het regent,beleef de regen met uw hart en ziel,denk er niet over na,wie die regendruppel zendt naar u ,houdt van iedereen in het water,op aarde en de lucht,maar ook in het vagevuur en in de hemel.
En bidt nederig dat Maria haar kroontje met jou mag delen.''
''Ik steek met jou samen heel lief geheimzinnig een sigaretje op. HIER IS DE KATHOLIEKE ASBAK.
HET IS WEL NIET GEZOND MAAR BEIDEN MOETEN ONZE ZENUWEN EEN BEETJE KALMEREN.''
Ik jouw zenuwarts droomde dat jij een lieveheersbeestje was geworden.

Schrijver: cornil, 15 mrt. 2014


Geplaatst in de categorie: verdriet

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 113Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)