Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

In het atelier van een kunstenaar.../Een delicaat evenwicht tussen kwetsbaarheid en kracht....

Ik zal me de avond altijd blijven herinneren. Hij was zeer vriendelijk en hartelijk en bracht me in zijn auto snel, door de nacht, naar zijn atelier in het zuidelijke gedeelte van de stad. Daar, in de ruimten die eens toebehoorden aan het St. Elisabeth Ziekenhuis dat, gevallen onder de slopershamer, is herrezen aan de Hilvarenbeekseweg, zijn wit betegelde gangen die leiden naar de diverse ateliers, die als het ware vallen onder de noemer "Carré"; een naam, weergegeven in lichtgroene neonletters aan de gevel.
Zijn atelier was kaal, armzalig, haveloos en armoedig en moest ik het beschouwen als een zwaktebod, als een verlegenheidsoplossing voor de zingevingsproblematiek die, naar ik vermoedde, ook hem overviel als een kwaadaardig monster dat hem aangrijnsde in zijn slapeloze nachten, dat hij het in zijn leven moest stellen met dit alles, met de armzalige voortbrengselen van zijn kunst, niettemin veroverd op lange jaren van ontwikkeling en training; een enkele tekening, een sculptuur, een beeld?
Hoe dit ook zij, hij trakteerde me op thee en op bittere chocolade; een zwarte, harige spin schoot verschrikt weg over de kale vloer naar een uithoek van het vertrek en hij legde me uit waar het hem om ging in zijn kunst; hij trachtte de tegenstelling, dan wel het samenspel tussen kwetsbaarheid en kracht te articuleren, zoals die ook een rol kunnen spelen in het mensenleven.
Zijn tekeningen van groot formaat toonden stoere, krachtige stengels waaruit kwetsbare, fragiele bladeren en bloemen ontsproten. "Zo", zei hij, schiet het sneeuwklokje op uit de harde, bevroren grond en baant het zich een weg naar het licht.
De sculptuur "Puerta del Cielo" valt wellicht te duiden als de hemelpoort en belichaamt en concretiseert wellicht de magische, etherische en ongrijpbare voorspelling, die wankele belofte die ons wordt gedaan, ontastbaar, hemels, maar vaag en onduidelijk.
Hij had me uitgenodigd in zijn atelier en die avond zal ik nooit vergeten....

Schrijver: I. Broeckx, 22 mrt. 2014


Geplaatst in de categorie: kunst

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 2.096Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)