Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Tilburg te water oftewel: de schepenparade (Piushaven: 1 augustus 2009)

Het licht was al dat van september boven de haven en boven de kade, waaraan op die dag vele schepen zouden aanmeren; schepen met kloeke, fiere namen als "Papillon" en "Terra Nova" en met veelzeggende namen als "Dankbaarheid" en "Vertrouwen", schepen die aanvankelijk in een optocht aan kwamen varen over het zwarte, spiegelende water; bont gelakte schepen in de kleuren rood, groen, zwart en blauw, schepen met masten en tuigage, met gouden scheepsbellen en zelfs een schip met een ouderwetse schoorsteen waaruit kalm en doodgemoedereerd een rookpluim ten hemel steeg. En een van de vaartuigen droeg aan haar boeg een zilveren anker en haar steven kliefde het zwarte water dat, nu gebroken wit, enthousiast en vrolijk kolkend opspatte.
De schepen zijn met wapperende vlaggetjes en vaantjes gesierd en hun bemanning, mannen en vrouwen, in traditionele dracht gekleed, zwaait naar het publiek op de kade.
De "Fiducie" uit Fijnaart meert aan vóór onze ogen en de "Scampolo" uit Zwolle is beladen met een vracht van tonnen en mandflessen.
En vanachter de huizen en andere bouwsels aan de kade weerklinken de melancholieke tonen van een draaiorgel dat ouderwetse zeemansliedjes ten gehore brengt: "What shall we do with the drunken sailor?" en "My Bonnie is over the ocean".
De bomen aan de wal hebben elegante, slanke stammen en fijn vertakt loof als op een 17de-eeuwse prent.

Dit alles is genoteerd op een milde zomerdag, waarop de temperatuur aangenaam aandeed en een zacht briesje de zintuigen verwende; op 1 augustus 2009.

Schrijver: I. Broeckx, 28 apr. 2014


Geplaatst in de categorie: emoties

4,0 met 3 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)