Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Doodsangst

Dat een spin doodsangst kan hebben, merkte ik enkele jaren geleden...
Zoals gewoonlijk elke avond ging ik mijn slaapkamer binnen, knipte het licht aan en daar zat ie, een grote dikke donkere spin met zwarte harige poten op de witte muur...Ik snelde terug naar de gang om de stofzuiger te halen... Ik zou hem wel even! Weg daarmee! Hoewel ik niet echt bang was voor spinnen, had ik ze toch liever buiten dan in huis. Met mijn voet op de stofzuiger de zuigkracht regelend tot op de krachtigste stand, mondstuk eraf, schoof ik de koude glimmende stang richting dat zwarte geval... Bij het naderen van de stang zag ik de spin plotseling ineenkrimpen en als in een flits voelde ik een hevige doodsangst door mij heen sidderen. Het was niet mijn angst maar de angst van de spin! Deze scheen zo bang te zijn dat hij verschrompelde tot een kleine donkere vlek op de muur. Het deed me zelfs innerlijk pijn om de spin zo te zien... De angst en onmacht van het beestje. Triggerde het iets in mij? Wie ben ik om zomaar te beslissen over leven of dood? Langzaam liet ik de stofzuigerstang zakken...

Mijn blik bleef gericht op het donkere harige geval en ik zag dat deze voorzichtig de dunne pootjes strekte en vanuit z'n narre positie omhoog klom richting plafond, de vrijheid tegemoet. De onzichtbare grens tussen 'ik de mens en jij de spin' scheen op dat moment te zijn weggevallen. Er besloop me een blij gevoel, op een of andere vage manier een gelukkig-zijn. Heel even ervoer ik opnieuw de overtuiging dat alles in het leven met elkaar verbonden is, wij allen deel uitmaken van één en dezelfde energiebron.

Misschien heb je last van arachnofobie (angst voor spinnen)... Bedenk dan dat de spin veel banger is voor de jou dan andersom. Het zou goed zijn om je wat meer vertrouwd te maken met de spinnenwereld, niet om te griezelen maar om te ontdekken hoe vernuftig zo'n beestje is. Zelf ben ik me na die 'ontmoeting' meer gaan verdiepen in de wereld van de spin en de bewondering voor deze nuttige diertjes is alleen maar toegenomen.
Observeer maar eens een spinnenweb, hoe kunstig dat is gemaakt, zo sterk dat het vaak de zwaarste stormen doorstaat en zo niet, dan zorgt de spin er razendsnel voor het web te repareren om uiteindelijk onder meer de muggen te vangen die jou uit je slaap kunnen houden...

Schrijver: eternity, 5 jun. 2014


Geplaatst in de categorie: dieren

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 110Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
6 jun. 2014
Email:
hmessielive.nl
Ja, spinnen zijn heel nuttige dieren, al zijn ze eng om te zien.
Onze kunst is om te weten welke spinnen alleen maar ogenschijnlijk griezelig zijn en welke spinnen echt gevaarlijk, wat maar heel enkele soorten zijn en dan nog ver hier vandaan.
Je hebt heel goed gehandeld door die avond je stofzuiger niet langer te laten werken.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 jun. 2014
Wacht maar tot er een wolfsspin aan je voeten kriebelt, terwijl je bijna de slaap vat...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)