Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bolle Dirk naar het circus

Ze noemen hem allemaal Bolle Dirk, vanwege zijn forse bierbuik. Dirk de Goede vindt dat helemaal niet erg, zolang hij maar zijn biertjes in handbereik heeft. Gekke Griet is zijn geliefde straatvriendin, die hem altijd wel ergens op een bankje weet te vinden. Ze heet in het echt Grietje Vrolijk en haar vader schijnt een baron te zijn, maar Grietje is nooit echt duidelijk over haar afkomst, haar moeder is hertogin in Engeland, schijnt het, maar een dag later is ze spoorloos verdwenen tijdens een safari in Afrika.

Vandaag is het feest voor Dirk en Grietje, want ze hebben vrijkaartjes voor het circus gewonnen en dus gaan ze te voet richting de circustent. Bij de Lidl kopen ze nog wat halve liter blikken bier, die ze handig weten te verstoppen. Grietje klaagt over spierpijn in haar nek. Dirk masseert haar even en hij glijdt met zijn handen bijna door naar haar kolossale voorgevel. 'Bedankt, Bolle, het trekt al weg, kóm, dan gaan we lekker genieten!', zegt ze enthousiast. 'Mijn idee, schatteboutje!', zegt Dirk met een vette glimlach, die zijn weinige half-zwarte tanden bloot legt. Zodra ze de tent zien, begint hun hart sneller te kloppen, terwijl Grietje zenuwachtig naar de vrijkaartjes zoekt.

Eenmaal binnen in de magische tent genieten ze van wat gaat komen. De tent zit voornamelijk vol met moeders, grootouders en kinderen. De tent is verduisterd, zodat het nacht lijkt. Dirk klikt snel twee blikjes open, zodat dat niet tijdens de voorstelling hoeft, want dat dat storend zou zijn, snapt hij ook wel. Hier en daar zitten kinderen met kleurige ronddraaidingen. Voor Dirk zit een vrouw met sneeuwwitte haren, die heel sexy op de muziek mee beweegt. 'Kan geen kwaad!', denkt hij, 'rustig laten chillen!'. De voorstelling begint en de spotlights worden op de artiesten gericht. Uit een machine komen grote wolkendampen. Dirk vermoedt dat dat lachgas is.

Er is een clown, die hele slanke eenden opjaagt en door houten bogen laat lopen, een deftige meneer slaat met zijn lange zweep dikke paarden in her rond, drie acrobaten springen hemelhoog door de lucht, een uiterst soepele danseres schiet met haar benen pijl en boog, terwijl ze de meest moeilijke kronkels aanneemt. Grietje verslikt zich in haar bier en ze vraagt om een nieuwe. Dirk geeft een nieuwe aan haar, die ze rustig kan openen met die keiharde muziek. In de pauze blijven ze in de tent zitten en later zien ze kinderen met popcorn en suikerspinnen binnenkomen. Rechts van Dirk toont een vrouw een inkijk in haar decolleté, maar Dirk kijkt liever naar de suikerbollen van Grietje.

Na de veel te lange pauze is er een heer met een papegaaienshow. Er vliegen papegaaien rondjes over het publiek en dat vindt Dirk één van de hoogtepunten. Kinderen mogen voer in hun handen leggen, waarna er talloze parkieten op hen neerdalen. Dirk klikt gauw nog een blik open. De vrouw met de witte haren begint weer sensueel te bewegen en Dirk wordt even door haar borstenpaar afgeleid. 'Die van Grietje zijn toch lekker mooier!', denkt hij en kijkt verder naar het carnavaleske schouwspel. De danseressen dansen in spannende, hoerige, verengevulde outfits. Een gespierde man en een barbiepop maken sierlijke bewegingen in de lucht en zij plonzen in een ronde tobbe met water. Een dikke dwerg is superkomisch en knalt confetti over Dirk en Grietje heen. Moeders lopen ondertussen af en aan, omdat hun kroost moet plassen. Het hele spektakel is zo boeiend, dat het einde onverwachts daar is en Dirk en Grietje hun handen blauw slaan met hun applaus.

Ze wilden wel voor eeuwig in die blijdschapstent blijven en de grauwe, kille werkelijkheid daarna viel rauw op hun dak. Ze probeerden de prachtige momenten vast te houden door elkaar erover te vertellen. 'Zijn er nog biertjes over?', vraagt Grietje. 'Nee, alles opgezopen, maar de PLUS is vlakbij, kunnen we daar weer een voorraadje aanleggen!', antwoordde Dirk. Ze moeten allebeide weer wennen aan het leven van voor de circusdroom. 'Zullen we maar weer naar ons vaste stekkie langs de gracht gaan zitten?', vraagt Dirk ontnuchterd. 'Ja, malle bonbon, dat is prima, maar eerst extra hopdrank!', reageert Grietje. Later liggen ze in elkanders armen na te genieten van hun evenement. 'Zou jij niet in een circus willen optreden?', vraagt Grietje. 'Ik zou niet weten als wat!', antwoordt Dirk. 'Wat denk je van domme clown?', vraagt Grietje. Er volgt een lange stilte. 'Zal ik nog maar twee blikjes openen?', puft Dirk veelzeggend. 'Zullen we vannacht bij het Leger of onder de snelwegbrug slapen?', vraagt Grietje op bedompte toon.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 juni 2014


Geplaatst in de categorie: welzijn

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)