Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ontmoetingen bij de bushalte (vervolg)/Mijn kleine Afrikaanse vriend......

Uit de krochten en spelonken, uit de straten, lanen en ringbanen van de stad die mijn universum en mijn thuis is geworden, bij gebrek aan mijn echte thuis in deze wereld, dat voorgoed tot het verleden behoort, kan zomaar ineens een bekende of onbekende opduiken uit een nabij of ver verleden, die al dan niet tot de verbeelding spreekt.....

Op het St.Annaplein getuigt een gedenkteken, een plaquette met het portret van de kunstenaar van het kortdurende verblijf aldaar van de beroemdheid der beroemdheden, Vincent van Gogh en ook vermelden helblauwe neonletters zijn naam boven het pand dat omgedoopt is tot "residentie" en waar voorheen de vrijwilligerscentrale gevestigd was; ik probeer me voor te stellen hoe men de ruime lokalen herbestemd heeft tot studentenhuisvesting.

Ik stond er te wachten op lijn acht, schijnbaar eindeloos, toen een kleine, zwarte, Afrikaanse man me aanklampte. Ik herkende hem aanvankelijk niet maar besefte even later hoe hij in een ver verleden mijn gazen glasgordijnen gestreken had. Weliswaar had hij er een groot gat in gebrand, maar ik voelde mij bij ons weerzien plaatsvervangend schuldig aan uitbuiting (een misplaatste en onterechte associatie met een ver slavenverleden?) Ik had hem destijds niettemin ruim betaald.

En een groot, eveneens plaatsvervangend mededogen steeg in mij op om die donkere medemensen, eens zo vernederd, uitgebuit, mishandeld.
Mijn uiterst vriendelijke en minzame vriend vervolgde zijn weg, aan de zijde van zijn vriendin en ik kon een intense ontroering niet bedwingen.....

Schrijver: I. Broeckx, 30 juli 2014


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.0 met 1 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)