Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Jullie godsdienstwaanzin/"Wanneer zien we elkaar weer? Bij de Heer!"

Jullie hadden beiden gedacht dat het lot jullie nooit meer het voorrecht en de genade van de liefde zou gunnen. Toch brak de lente aan van jullie verliefdheid en de kortstondige zomer van jullie late liefde, die gevolgd werd door de bittere winter van jullie dood.
Jullie vierden jullie geluk in iedere vorm die jullie konden bedenken; jullie geluk dat zich uitvouwde als een bont beschilderde waaier in de handen van een oosterse schone.....
Jullie reis naar Israël waarbij jullie de gedenkplaatsen uit de geschriften aandeden, vormde het hoogtepunt van jullie godsdienstwaanzin, waarvan ook het bordje op jouw bureau met de tekst: "Jezus is mijn Heer" getuigde.
De gouden koepel van Jeruzalems heiligdom symboliseerde voor jullie de leer die jullie leidraad werd. Gregoriaanse gezangen, vol mystiek en wijding begeleidden jullie huwelijksleven.

Altijd zal ik me jouw enthousiaste en uitbundige afscheidswoorden blijven herinneren: "Wanneer zien we elkaar weer? Bij de Heer!"

Telkens als ik langs het kerkhof aan de Bredaseweg kom, dat geflankeerd wordt door witte stenen heiligenbeelden met elegante gewaden, gedrapeerd rond hun gestalte en met allerlei attributen en parafernalia, bedenk ik: "Daar ben je nu, daar ergens moet ook jouw graf zijn te midden van cipressen, linden en beuken en ouderwetse gevleugelde engelen."

Je kunt nu nooit meer de kleine cijfertjes razendsnel neerkrabbelen op de langgerekte staten van baten en lasten en op de resultatenrekeningen.....
Jouw afscheidswoorden blijf ik in gedachten houden.....

Schrijver: I. Broeckx, 12 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: religie

3.0 met 3 stemmen 964Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 augustus 2014
Het is inderdaad een raar toekomstbeeld om geliefde mensen bij de Heer weer te zien. Alsof Christus Jezus in een gigantisch paleis woont, waar alle gelovigen elkaar weerzien. De Christusgeest is nú ál bereikbaar voor iedereen, Hij wil juist nú ál in ons wonen! Hij wil niets lievers, dan dat wij net als Hem zijn! Niet domme ja-knikkers, maar ingewijde mystici. Denken dat het allemaal wel goed komt, doordat we in het hiernamaals naar de Heer gaan, is passieve overgave, terwijl actieve overgave eigen initiatief betekent en geen gemakzuchtige blablabla.
Ieder mens kan als hij/zij wil de diepste, occulte geheimen ontdekken en daarnaar gaan leven. De mystieke en paranormale poorten staan ruimschoots open, maar de massa huivert en weigert. De zichtbare oppervlakkigheid is zo lekker veilig en overzichtelijk!
Gregoriaanse gezangen behoren daar overigens niet toe!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)