Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Geldzuivering

Toen ik vanmorgen vroeg zat te ontbijten met een karbonaadje ging de telefoon. Alie was aan de lijn. Ze zei met een nerveuse stem:
''Wat ik nou heb meegemaakt is niet te geloven. Op de tafel in de tuin zat een huismus, een manneke. Ik vond dat vreemd, want mussen stellen toch prijs op een rommelige menselijke omgeving. Dat is hier niet. Toen hij mij zag tikte hij met zijn snavel tegen het raam en ik hoorde hem duidelijk zeggen:

''Lieve mevrouw, weet u waar Kees Niesse woont? Ik ben hem in de gedaante van een mus.''
Ik bezweek bijna van de schrik. Kan je je dat voorstellen, ouwe?''
''Ja lieverd, ik weet het. Ik ben inderdaad een mus geweest, maar dat hij nog bestaat vind ik angstaanjagend. Ik moet er van kokhalzen. Kom je straks mij bijstaan?''

Natuurlijk kom ik je redden, maar ik moet je nog meer vertellen, voordat ik het kwijtraak. Toen ik weer rustig was zei ik tegen hem:
''Hij woont verderop, dichtbij het pad naar het bos.''
''Dank u vriendelijk dikke tante, maar u moet weten, dat ik Kees ben, maar in een andere gedaante.

Kees heeft namelijk van de Lieve Heer het eeuwige leven gehad en door de reïncarnatie steeds een andere gedaante aangenomen. Nu moet hij weer mens zijn. Hij is geboren bij een Germanen stam en heeft gevochten tegen de Romeinen. Heeft hij dat litteken nog op zijn wang? Een zwaard had hem lichtelijk getroffen door een oude Romein.

Die mus zei ook nog, dat je vader in Amsterdam opgepakt was door de Duitse bezetter, omdat hij geweigerd had in Duitsland te werken. Jij was in 1944 toen de hongerwinter begon net dertien jaar en je was zo mager, dat je op een vogel leek. Je vader wist uit het kamp Amersfoort te ontsnappen en is ondergedoken geweest bij vrienden. Die leden geen honger, omdat het zwarthandelaars waren. Ze verkochten een brood voor honderd gulden. Je vader moest van hun ook zwarthandelaars werk gaan doen en verdiende veel geld.

Toen kwam in mei 1945 het moment, dat de Duitse bezetter verdreven was en zich overgegeven had. Je vader kwam weer thuis en was stinkend rijk geworden, maar toen kwam de geldzuivering. De minister van Financiën Piet Lieftink maakte alle bankbiljetten ongeldig. Iedereen moest nu rondkomen met een tientje. De mensen konden de honderdjes naar de bank brengen, maar moesten aantonen, dat hun geld eerlijk verdiend was en dat kon hij niet.''

''Heeft die mus jou dat allemaal verteld?''
''Ja, dat is echt waar wat ik je hebt verteld, maar daarna is hij weg gevlogen. Is hij niet bij je gekomen?
''Ik heb geen mus gezien, heb je niet gedroomd, Alie?''
''Om de dooie dood niet, maar ik kom naar je toe. Doei''
''Mooi, dan zet ik vast koffie.''

Schrijver: kees niesse, 21 okt. 2014


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,0 met 1 stemmen 44Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 okt. 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Sterk verhaal, Kees!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)