Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Na gedane arbeid

''Weet je Wout, dat de burgemeester weer een café heeft geopend?''
''Ja, weet ik, het zijn er nu al vijf, een goede zaak, Janneke.''
''Helemaal geen goede zaak, hoe kom je daar nou bij. Vrouwen klagen, dat hun mannen vaak dronken thuis komen en geen aandacht voor de kinderen hebben, omdat ze na het eten in slaap vallen.''

''Mannen hebben de hele dag hard gewerkt en hebben ontspanning nodig, snap je dat niet, darling? Daarom drinken ze na gedane arbeid een pilsje in hun stamcafé, maar na geregelde ruzies met jou ben ik toen van mijn werk meteen naar huis gegaan. Ik miste wel de gezelligheid aan de bar met mijn vrienden. Mijn collega's begonnen mij toen te pesten, omdat ik bang was voor mijn vrouw.

Overspannen werd ik toen en de dokter schreef mij lange wandelingen voor en daarna gezelligheid zoeken in een café. Rook rustig een sigaar bij een grote pils en je zult zien, dat je je stukken beter voelt, zei de dokter. Hij had gelijk Janneke, want leven zonder pils is geen leven. De vrouw van de dokter was ook zwaar overspannen, maar toen ze elke avond vijf neuten dronk en een half pakje sigaretten rookte, kon ze het leven weer aan.''

Zijn vrouw reageerde hels en zei:
''Je hebt een gaatje in je nek en daar lul je uit, halvegare.''
Hij:
''Toch was het fijn met de collega's aan de bar, lachen om moppen en genieten van de geur van het roken en van de pils uit het vat, veel smakelijker dan uit een flesje. De jongens waren melancholieke drinkers. De mannen dronken misschien wel te veel, maar hun gedachten waren bij hun vrouwen en kinderen.

Zij:
''Ik vind dat je stom kletst. Dacht je nou werkelijk, dat die bezopen kerels aan hun vrouwen en kinderen denken. Ik zag ze wel kijken hoor naar die blote barmeid met haar grote blote tieten toen ik jou kwam halen. Het is ook een schande wat toen hier is gebeurd. Je weet nog wel hoe oom Henk begraven is. Een weduwnaar en een grote drinker, altijd in het café van Rooie Bart. Ze hadden hem al een paar dagen niet gezien in het café.

Bart is toen bij zijn woning gaan kijken en zag toen, dat de gordijnen nog gesloten waren en dat er veel post achter de deur lag. Dat vond hij vreemd en heeft de politie gewaarschuwd. Die forceerde de deur en vonden hem op zijn buik op de grond liggen, morsdood. Henk had geen kinderen en zijn buurman vertelde, dat hij wel een broer had, ergens in Canada. Ook bleek hij niet verzekerd te zijn voor een begrafenis. Al zijn geld ging op aan de drank. Maar hij moest toch begraven worden, dus op kosten van de gemeente.

Dat ging helemaal mis, ouwe. Zijn kroegvrienden zouden voor het vervoer zorgen. Het lijk was van te voren in een kist gelegd en zou op een bakfiets naar de begraafplaats worden gebracht, maar eerst ging jij en je vrienden bij wijze van afscheid naar café Bart. Daar werd de kist onder het biljart geplaatst met een borrel erop. De mannen zaten natuurlijk ook aan de borrel en gingen biljarten. Het hele zooitje had de grootste lol en waren op een gegeven moment allemaal in de lorum.

Pas na een hele poos kwam één van hen op de gedachte, dat Henk nog begraven moest worden. Drie van die kerels gingen stomdronken op de bakfiets liggen en de anderen duwden de bakfiets luid joelend richting begraafplaats. Het lijk werd achtergelaten onder het biljart. Pas op de begraafplaats ontdekten ze, dat ze Henk hadden vergeten. Met een rot gang gingen ze terug naar de kroeg, waar ze onder luid gezang van kroegliederen de kist onder het biljart vandaan haalde en op de bakfiets plaatste.

In gestrekte draf keerden ze terug naar de begraafplaats, maar de kraaien die de ceremonie moesten uitvoeren waren al weg, dus lieten de nog dronken kerels de kist met veel geschreeuw in de kuil zakken. Het ga je goed, ouwe happer, riepen ze hem na. Jullie moesten je diep schamen.''
Wout moest weer hardop lachen over het gebeurde vijf jaar geleden toen zijn vrouw dat vertelde.

''Schenk maar een borrel in, lieverd'', zei hij.
Janneke liep naar de keuken en haalde de fles jonge klare uit de koelkast en schonk twee glaasjes vol en de oudjes gingen gezellig in de kamer tegenover elkaar zitten en nipten kleine slokjes uit de glaasjes en keken elkaar verliefd aan. Zo kan je ook oud worden.

Schrijver: kees niesse, 13 dec. 2014


Geplaatst in de categorie: drank

4,0 met 1 stemmen 430Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)