Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Voor het ongeluk geboren

De term 'voor het ongeluk geboren' sloeg op hem, hij wist het zeker. De opmerkingen die hem om de oren sloegen als: jij groeit op voor galg en rad; jij bent een doorn in ieders oog, het achtervolgt hem nog steeds.

Overtuigd van het feit dat iedereen gelijk heeft, gaat hij er ook naar leven! Wanneer er iets vervelende gebeurt, komt dat natuurlijk door het feit dat hij nooit geboren had mogen worden! De venijnigste opmerking: ze hebben bij jou het verkeerde bewaard; ze hebben de baby weggegooid met het badwater en de nageboorte op proberen te voeden was er eentje die hij vroeger niet begreep, maar naarmate hij opgroeide (voor galg en rad) begreep hij wel dat het niet zo'n beste indruk maakte als hij ergens kwam! Hoe erg je een mens kunt treffen, weet eigenlijk geen mens, gebombardeerd werd hij met opmerkingen als: leef jij nog? Had je niet onder een auto of trein kunnen springen, als ie de deur weer eens binnenkwam, daar altijd de hond in de pot vond en er nauwelijks kleding in zijn maat in huis te vinden was.

'Voor het ongeluk geboren': die term daar zorgde zijn familie wel voor, door touwtjes te spannen aan de trap als ie naar beneden liep, door lijm aan de deurknop te plakken aan de buitenkant en de radio zo hard te zetten dat niemand hem hoorde klepperen met de brievenbus.

De hatelijkheden werden niet alleen geuit door de ouders, maar ook door broers en zusjes en vanzelf werd er door iedereen die werd meegenomen in de vorm van vriendjes en vriendinnetjes iedereen besmet met de vorm van haat, die over hem werd uitgegoten.

Op school had hij wat minder last, niet al teveel, hij reageerde niet, domweg omdat hij niet beter wist. Als na het behalen van zijn diploma de schooltijd erop zit, kan hij aan de andere kant van de stad aan de slag als automonteur, nog steeds dringt hij zich niet op de voorgrond, nog steeds voelt hij zich minderwaardig te klein om opgemerkt te worden.

Toch ligt het dit keer niet aan het feit dat ie gepest wordt, nee hij wordt opgenomen in de groep van personeel. Datzelfde groepje speelt elke maand in de loterij en gezamenlijk kopen ze, wat geld bij elkaar leggend, een lot, ook hij doet mee, mag tenslotte zelf beslissen wat ie met zijn geld doet, immers is hij na aan het werk gegaan te zijn, uit huis gegaan en op een kamer gaan wonen, oké, een zolderkamer en hij mag mee eten met de hospita maar dan nog houdt ie geld over, geld dat ie voorheen niet had.

Ook wordt hij bij zijn naam genoemd in plaats van "nageboorte", "gebroed" of anderszins. Ook hij legt geld in en de rest wordt vergeten, men gaat weer aan het werk. Er is altijd een persoon die het op zich neemt om de trekking te volgen en die komt twee dagen later met een glunderend gezicht op de zaak aan! Zes miljoen te verdelen onder vijf man, das nog eens wat! Alles verloopt heel gemoedelijk en alle vijf besluiten ze gewoon "voor de baas te blijven werken", niemand uitgezonderd, ook ons buitenbeentje niet.

Het geld staat veilig op de bank en wat iedereen vermoedt, gebeurt ook, zijn familieleden krijgen er lucht van, komen verhaal maken en geld opeisen! Hij luistert naar ze met onverschrokken blik, hij hoort hen aan, verblikt of verbloost niet. Draait zich om naar zijn maten en zegt in het weglopen: van een nageboorte kun je niets verwachten!

Ze keren zich vloekend om, verdwijnen uit zijn leven, wat maar goed is ook. Hij leefde zijn leven, zoals hij het wilde en zo was het goed. Van zijn familie heeft ie nooit meer iets vernomen en hij, op zijn beurt heeft nimmer meer de behoefte gevoeld zich tot hen te wenden!

Eind goed al goed? Dat vermeldt de historie niet, wel leerde hij voor zichzelf op te komen en dat werd hoog tijd. Je kan en mag iemand niet zo de grond intrappen omdat ie niet gepland was!

Schrijver: An Terlouw, 4 jan. 2015


Geplaatst in de categorie: familie

4,7 met 3 stemmen 244Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
5 jan. 2015
Email:
hmessielive.nl
An, dit verhaal is tegengesteld aan soortgelijke verhalen. Deze jongen is de verschoppeling van zijn gezin en omgeving. Tenslotte vindt hij een prettige werkkring. Is dit misschien niet te verkiezen boven het omgekeerde geval: een prettige familie en een nare werkring?
Zeer begrijpelijk dat de jongen geen behoefte meer heeft aan omgang met zijn familie en zijn collega's het daarmee eens zijn.
Een sterke en onkreukbare geest komt in jouw verhaal naar voren.
Naam:
Xena
Datum:
5 jan. 2015
Op kindermishandeling staat levenslang, voor het kind.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)