Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bevrijd Tilburg vierde feest......

Op de dag waarop het vijfenzestig jaar geleden was dat in Amsterdam en Den Haag een juichende menigte haar bevrijders begroette, was de hemel boven Tilburg afwijsselend staalgrijs en hemelsblauw.
Wimpels, gesierd met het logo "T" wapperden aan de Spoorlaan aan lange, verticale vlaggenstokken en overal aan de huizen en aan de villa's in Tilburg Zuid wapperde eveneens het rood-wit-blauw.
Mijn bus stopte nog even voor het "Huis van de Wereld" aan de Spoorlaan en zette koers naar de Piushaven, achouwtoneel van het "bevrijdingsspektakel".
Van ver hoorde ik al de klanken en dichterbij gekomen constateerde ik dat een zwarte schoonheid op een podium het kabbelende water van de haven met haar stem probeerde te overbruggen en het publiek aan de andere kant trachtte te bereiken.
"You've got the world in your hands" schreeuwde ze hen toe; een al dan niet geruststellende "mededeling".
Ondertussen waren bij het Monument aan de Schouwburgring vele kransen gelegd.
Op de televisie later het Bevrijdingsdefilé; stoere en elegante Schotten met muziek die door merg en been ging.
Dit alles ter herdenking van een absurde, chaotische en onbegrijpelijke oorlog, die gedurende vijf bittere jaren ons continent in haar ban hield.
En toen de avond over Amsterdam was gevallen,kon heel het land via het beeldscherm getuige zijn van een concert; een mollige dame in een feestjruk en een zeer representatieve jongeman verklankten het adagium dat een grote troost en een onvoorstelbare verworvenheid betekent voor de bevolking; "Vrijheid wordt bevochten op een oorlog die nooit slaapt"

Schrijver: I. Broeckx, 15 februari 2015


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.3 met 3 stemmen 130Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)