Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kijken naar app

Sinds ik ver weg woon van de bewoonde wereld komt op mijn verjaardag geen visite meer, want ik woon in Drenthe. Heerlijk wonen daar, maar wel eenzaam bij bos en hei. De oude huizen in de straat waar ik woon zijn gesloopt en worden vervangen door flats. De gezelligheid zal dan ook wel verdwijnen. Erg jammer.

Wulpse Alie woonde ook in dezelfde straat en moest ook verhuizen. Ze woont nu ongeveer één kilometer van mij vandaan en komt regelmatig mij helpen in de huishouding en samen gaan we boodschappen doen. Op mijn verjaardag krijg ik veel telefoontjes van oude buren en ook van mijn broers en een zuster. Alle drie wonen ze in Den Haag en hebben hoge functies bij de Overheid. In hun ogen ben ik een schlemiel en een grote lul die overal te beroerd voor is. Toen ik hun wat geld vroeg voor mijn verjaardag kon ik het schompes krijgen.

Op een verjaardag was het vroeger altijd gezellig. De zaterdagavond was meestal de gekozen avond om een verjaardag te vieren. Er werd koffie geserveerd met een slagroomgebakje en niemand klaagde over zijn gewicht en van cholesterol had men nog nooit gehoord. Sommige vrouwen staken een sigaret op en de mannen rookten of een sigaar of een sigaret. Na de koffie werd alcoholische drank geschonken. De mannen bier of een borrel en de dames of een citroentje of een advocaatje. Op de grammofoon draaide een plaat van Bill Halley of Chuck Berry, waarop werd gedanst. Televisie was er nog niet.

Moet je tegenwoordig komen. Wulpse Alie en haar lesbische vriendin waren op mijn verjaardag. Ze feliciteerden mij hartelijk door in mijn kruis te knijpen. Ik zei er maar niks van, maar ik vind het schofterig.
Ik schonk een lekker bakkie koffie, maar toen ik er suiker en melk bij presenteerde keken de dames bedenkelijk. Je moet aan je lijn denken zag je op hun gezichten en dat was eigenlijk wel nodig, want ze waren beiden moddervet. Wie wil er een gebakje bij, vroeg ik. Het leek wel of ik een oneervol voorstel deed. Geen gebak, liever alleen koffie zwart. We moeten aan onze figuur denken en aan de bloedvaten. Ze hadden in één van de roddelbladen gelezen, dat cholesterol in gebak en slagroom zit.

Gezellig praten is er niet meer bij, alleen klagen over de crisis, dat ze het zo slecht hebben, maar vergeten de mensen in verre landen die helemaal niets te besteden hebben. Een verschrikking is tegenwoordig ook de televisie en de computer. Gezellige programma's op de TV, zoals vroeger op de radio een klucht of de bonte avond trein, zijn er niet meer bij. Alleen maar misdaadfilms en geouwehoer van wijsneuzen over sport en politiek.
In de trein of bus een gezellig praatje maken met je mede reisgenoot is verleden tijd. Ze zitten allemaal voorover gebogen te kijken naar app.

Tegen tien uur kwamen de dames zuchtend en steunend de stoel uit. Ze knepen in elkaars kont en ik hield afstand, maar ze flikten het toch. Ik loop bij de trombosedienst, dus er zullen wel blauwe plekken te zien zijn. Wat was ik blij, dat ze weg gingen. Gauw pakte ik de jonge borrel en at van de kaasblokjes, die de dames niet hadden aangeraakt.

Schrijver: kees niesse, 30 jul. 2015


Geplaatst in de categorie: verjaardag

3,0 met 2 stemmen 1.596Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
30 jul. 2015
Weer een zeer gezellig verhaal, Kees.
Een hoogleraar schreef, dat al die mobieltjes en laptops de nieuwe God zijn, die aanbeden wordt. Echte communicatie lijkt wel taboe geworden. De eenzaamheid onder de mensen zal straks een groot probleem worden of is het al.
Overigens van harte gefeliciteerd en weet je, dat je de beroemdste bejaarde van Assen en Drenthe bent! Proost!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)