Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Weet je nog?

Wat had ik er een hekel aan, wanneer men vroeger, heel lang geleden sprak over- weet je nog? Er kwamen soms verhalen van ouderen naar boven, totaal boei- loos, totaal onbegrijpelijke taal en vaak liep ik erbij weg. Was geen des- interesse, maar ik begreep het domweg niet! Kon me niet voorstellen dat verhalen over oorlog- ellende- honger en leed zoveel stof tot praten konden geven, en nu?

Nu zit in datzelfde kringetje betrap ik mezelf erop dat we praten over ' weet je nog' als er een beroemdheid is overleden, zoals van de week zelfs twee tegelijk. Lynn Anderson en Cilla Black, niemand van NU kent zelfs maar de namen. Niemand weet wat voor muziek ze ten beste gaven en dus, word IK nu met argusogen bekeken, zo van- pff heb je haar weer. Maar ja, ik weet nog van de tijd van Ivanhoe, Rawhide, Dallas en Peyton Place met Dokter Rossi, ik weet nog van Swiebertje en van het manneke, met de lange sjaal, jawel ik weet het nog allemaal. Ik weet nog van zwart- wit tv en Tante Hannie, die zwaaide naar ons, jazeker wel en ook weet ik van het mannetje in de radio, die ervoor zorgde dat we muziek konden horen. Ik weet het nog.

En als ik dan toevallig richting de tv kijk zie ik een bekend gezicht, volgen doe ik het niet maar zeg meteen : Catweazle, want die maffe oude man, ook hij kwam voorbij en wat later ( niet teveel) de lopende band en Mies, Toon, Wim Sonneveld, oh ik kan er bergen opnoemen, allemaal van best een poosje geleden.

Maar minder lang de meest nare dingen die mensen nooit uit kunnen en zullen bannen, de dood van Kennedy, de dood van Lady Diana, de aanslagen in Amerika, en als we het zo gaan bekijken dan heb ik weliswaar de oorlog niet meegemaakt maar met alle oorlogen aan de andere kant van de wereld, met kind- soldaten, met overstromingen en nog meer van die vreselijke nare dingen, dan denk ik: binnenkort zit ik ook op bezoekjes te praten over alles wat ik al beschreef, dus de geschiedenis herhaalt zich, zal dit zo blijven?

Dat moet wel, want zo creëer je een verleden, heden en toekomst!

Schrijver: An Terlouw, 4 aug. 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 2 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)