Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bij het zien van al die beelden

Ik kan me zomaar voorstellen hoe het in de oorlog geweest moet zijn, hoe men in alle macht probeerde alle joden in een trein te stouwen en al die mensen, met niets anders op hun geweten dan jood te zijn, afgevoerd te weten naar de meest uiteenlopende kampen. Ik kan me NU, terwijl ik de echte oorlog niet heb meegemaakt ineens een voorstelling maken bij het zien van de krankzinnige beelden op tv en in de krant, hoe het er toen, aan toeging. Want zit er verschil in. Nee, zit er verschil in de mens van toen en de mens van nu ?

Nee, dat dacht ik niet, echter: de joden werden opgepakt, waren verraden of anderszins en deze stakkers zijn op de vlucht, laten huis en haard achter op weg naar niemandsland op weg naar een grote portie onzekerheid om over de grenzen te worden ontvangen met hekken, prikkeldraad, politie, marechaussee en geen papieren.

Nou kijk ik van ' geen papieren' in deze digitale tijd niet zo erg op, maar ik kan me voorstellen dat mensen in paniek raken bij het zien van zoveel mensen op de vlucht, ik kan me voorstellen dat het overweldigend is, wat ik me niet kan voorstellen is, dat de regering erover denkt, om troepen die kant op te sturen zodat die mensen weer terug kunnen? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er iemand bij is, die terug wil.

En als we dan de beelden zien van dat kleine dorp Ter Apel, waar ze een centrum hebben voor asielzoekers dan denk ik, als ik de bevolking zo hoor, ze zitten zo rot nog niet in elkaar. En natuurlijk zitten we niet te wachten op een miljoen extra mensen in ons kleine landje, maar: in datzelfde kleine landje is reorganisatie aan de orde van de dag, krimpen bedrijven in, (tele-werken) komen en staan panden leeg om beroerd van te worden en toch komt er niemand op het idee, om de mensonterende toestanden een HALT toe te roepen!

Door inzet van een leeg pand, door inzet van iets meer treinen en bussen, door te doen alsof we allemaal mensen zijn, want eerlijk is eerlijk, geen mens verdiend een behandeling als die nu gegeven wordt, want ineens weet ik: de oorlog heb ik niet meegemaakt maar er zal amper verschil zitten in de behandeling, echter: gelukkig zijn de gaskamers afgeschaft, want dat is iets wat ik nooit zal begrijpen. Nederland is groot in het klein, maar het zou nu andersom moeten zijn, en nog mooier, Nederland zou zich groter moeten tonen dan het eigenlijk is!

Schrijver: An Terlouw, 1 september 2015


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.0 met 1 stemmen 112Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
5 september 2015
Email:
hmessielive.nl
De mensen zelf zijn niet beter dan vroeger, Anne.
Wel zijn de grootschalige organisaties met meer moraal bezig dan vroeger het geval was.
Maar ja, ons kleine overbevolkte land kan nu eenmaal niet veel meer mensen ontvangen dan het al heeft. Hopen dat de grotere West- en Noord-Europese landen meer van die nobele taak zullen overnemen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)