Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ik neem er nog één

Buiten was het gelukkig niet zo warm meer, dus nam ik plaats op een bankje voor het huis met een mandje met aardappelen op mijn schoot en een pan met een beetje water erin, genoeg had ik aan drie piepers uit eigen tuin met een potje spinazie van de kruidenier, natuurlijk een gekookt ei erbij en een beetje vla met aardbeien. Toen Alie hier nog woonde kookte zij vaak, vooral de erwtensoep met een varkenspoot, een stuk gerookt spek en rookworst, een heerlijke smaak kreeg je dan, ze gaf er ook nog roggebrood bij met spek erop, heerlijk.

Terwijl ik zo aan het schillen was dacht ik aan mijn jeugd, vlak na de oorlog toen ik zestien jaar was kreeg ik van vader een fiets, die hij op de kop had getikt voor 25 gulden, een armoedige tijd was het toen, maar eindelijk kon ik op vakantie bij Oom Jacob, weduwnaar, in Petten. Vanaf Amsterdam reed ik dus naar Petten, een dorp aan de Noord-Hollandse kust en het goot van de regen, maar dat deerde mij niet, ik was allang blij op vakantie te gaan dan thuis te zitten. In de oorlog bleef je altijd thuis en heb ik de verschrikkelijke hongerwinter nog meegemaakt, de lagere school was toen gesloten en de zesde klas moest ik over doen toen de Duitsers zich hadden overgegeven.

Bij oom Jacob had ik het fijn, samen gingen we naar de kruidenier en kocht oom een grote fles ranja en pinda's en een ontbijtkoek, speciaal voor mij. Samen zaten we gezellig te ontbijten. Het brood bakte hij zelf van tarwemeel in een aluminium kastje, waaronder een groot gat, dat op een petroleumstel werd gezet. Heerlijk rook dat langzaam bakkende brood. Dat was wat anders dan dat kleffe één sneetje brood per dag in de hongerwinter. Na het ontbijt hielp ik oom met afstoffen en stofzuigen en dronken we daarna boerenkoffie, vond ik niet zo lekker met die prut erbij, maar ik deed net of ik het lekker vond. Tijdens mijn wandelingen door de duinen ontmoette ik een man, die mij in een Duitse bunker lokte en mij misbruikte. Nu ik 84 ben moet ik er nog steeds aan denken.

Het eten stond klaar om gekookt te worden, maar ik had nog tijd om van gedroogde tabaksbladeren een paar sigaren te maken. Altijd voor het eten dronk ik twee jonge borrels en rookte ik een sigaar, van mijn vader overgenomen, want hij was een kettingroker, de hele dag hing er en sigaret uit zijn mond en praatte hij gewoon. Van hem had ik geleerd, dat de Indianen in Amerika de eersten waren die van gedroogde bladeren tabak maakten om in trances te geraken. Toen de Spanjaarden in Amerika arriveerden rookten de mensen daar al voor hun plezier en dat doe ik ook, hoewel ik weet, dat het niet gezond is, maar door de nicotine word je verslaafd. Ik neem nog een pikketanussie en ga koken.

Schrijver: kees niesse, 2 sep. 2015


Geplaatst in de categorie: vakantie

4,0 met 1 stemmen 65Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)