Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Oefenen in beter waarnemen

Mijn echtgenote kan kritische vragen stellen, toen ik vanmorgen van een wandeling thuis kwam zei ik, dat ik veel vogels had gezien en meteen vroeg ze hoeveel vogels waren het dan en wat waren het voor vogels. Daar had ik niet opgelet, wel op de knappe dames die ik tegen kwam, ik kon ze in gedachten nog uittekenen, maar de vraag van de vogels had ik beter niet kunnen stellen, waaruit ik zelf begrijp, dat mijn waarnemingsvermogen duidelijk tekort schiet. Waarschijnlijk om mij een loer te draaien vroeg ze hoeveel kikkers ik had gezien langs de sloot dichtbij ons huis, geen één zei ik, dat bestaat niet, ik stond in de keuken en ik hoorde ze luid kwaken, je hebt weer niet opgelet ouwe, je moet leren beter waarnemen, mooie vrouwen zie je wel.

Ik dacht mijn lieve vrouw heeft gelijk, we moeten leren beter waarnemen, daar ontbreekt het bij mij en velen aan. Een kat op het dak gaat vast niet in de schaduw liggen, maar lekker in de warmte van de zon, dat heeft hij goed gezien. Wat ik wel goed had waargenomen was, dat mijn vrouw een heerlijke jonge borrel had klaar gezet op het tafeltje voor het raam, ik hoefde alleen maar plaats te nemen in mijn fauteuil en een sigaar uit de doos te halen en die aan te steken en dan maar genieten van de heerlijk geurende rookwolken.

Zwaar zat ik te denken, hoe kan ik mijn waarnemingsvermogen verbeteren en ineens wist ik het, je moet je waarneming tekenen. Probeer maar eens het patroon van je behang in de slaapkamer te tekenen, velen kunnen dat niet, omdat, terwijl ze er dagelijks komen, niet goed hebben waargenomen. Ook als je slecht kan tekenen, maak toch een tekening van wat je waarneemt, zo oefen je je waarnemingsvermogen. Probeer ook tijdens je wandeling op te letten hoeveel drogisterijen te bent tegen gekomen of slagerijen. Hoe meer je goed waarneemt hoe interessanter het allemaal wordt en het is goed voor de hersens, ook in de natuur kan je veel meer waarnemen dan je denkt.

Schrijver: kees niesse, 7 september 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 1 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)