Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bij de Nieuwe Koninklijke Harmonie

De Nieuwe Koninklijke Harmonie in de Stationsstraat in Tilburg draagt het predikaat "Koninklijk" met verve en met recht. Het is gegrift in zilverkleurige letters in de chique plaat naast de zware toegangsdeur die ik open met een lichte druk van mijn hand; ze geeft gemakkelijk mee. Binnen in de chique ambiance kan men zich thuisvoelen. Donkerbruin, oud hout omgeeft de tapkast en een elegante spiegel weerkaatst de diverse flessen met kleurige etiketten met geestrijke inhoud. Een kunstwerk, samengesteld uit bonte vlekken van ongetwijfeld artistieke betekenis en allure siert een wand.

Eens, in 1965, zette ik hier aarzelend en onzeker mijn eerste wankele danspassen in de armen van Kees in wat toen nog een danszaal was.
Na de vele verbouwingen is het momenteel de locatie voor een saaie vergadering, maar mijn dromerige blikken dwalen af door het hoge raam aan mijn zijde en beschouwen aandachtig de sfeervolle straat, een straat waar Tilburg trots op is en een pand aan de overkant met een zwart hekwerk op het dak en met een welhaast 19e-eeuwse schoorsteen waaruit frivool de rook kringelt.

Maar men roept me terug tot de bescheiden taak van mijn schrijfwerk en de dag spoedt zich ten einde; de avond valt in de oude Stationsstraat en ik keer huiswaarts

Schrijver: I.Broeckx, 2 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: woonoord

4.0 met 2 stemmen 382Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
4 oktober 2015
Een sfeervolle mijmering.
Brengt de staat van je terecht afdwalende aandacht
beeldend onder woorden. Ik kan goed meevoelen met je waardering voor de schoonheid en kunstzinnigheid die vorige generaties ambachtsmensen in vele steden van Nederland hebben geëtaleerd. Dankzij dit erfgoed is ons land nog in trek en niet, als het vlekkenschilderij, opgelost in nietszeggendheid.
Mooi sfeerplaatje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)