Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De miljarden van de botox-industrie

Maak je een ludiek, opzienbarend tv-programma, dan kom je geheid bij Jeroen Pauw in zijn late-night-show, die altijd gesmeerd verloopt, mij iets té. Maar enfin, onlangs zat daar ook weer de rasechte, Hollandse deerne Sophie Francine Hilbrand, geboren in de pittoreske kaasstad Alkmaar, tot haar achtste woonachtig in Bergen en daarna in Nuenen. Bergen is hét kunstenaarsdorp van Nederland, waar grootheden als Adriaan Roland Holst, Lucebert en Adriaan van Dis gewoond hebben. Jan-Jacob Slauerhoff heeft er eens bijna het huis van Holst in de fik gestoken, omdat hij de kachel mishandelde. Binnenkort showt Herman van Veen er zijn op de zee geïnspireerde schilderijen. Schildert die dan ook? Ja, net als Jeroen Krabbé, dat hoort er een beetje bij, want je weet maar nooit als je al beroemd met andere zaken bent. Sophie volgt met haar programma 'In De Kreukels' de vrouwen, die zich hebben laten verbouwen en dan met name in hun gezichten. Linda de Mol kwam ook in beeld en die ziet er tegenwoordig niet meer uit als Linda de Mol, maar eerder als een opblaaspop uit een of andere goedkope seksshop. Lichaam en ziel zijn één, als het goed is, en als je dat wilt verdoezelen, dan krijg je hele rare, scheve verhoudingen. Het gezicht van Linda lijkt wel continu opgeblazen door een overdosis verdovingsmiddel bij de tandarts.

Al dat botox-gedoe is angst voor het lichamelijke verval en de uiteindelijke overgang naar het Andere Leven. Het niet accepteren van rimpels is het niet accepteren van tegenslagen in het leven en dat de voortgang van het leven an Sich al diepe groeven slaat. Sophie, moeder van twee kids en met één man, wordt 5 oktober a.s. veertig jaar en ze ziet er uit om te zoenen, maar toch wordt ze door de opdringerige cosmetica-industrie in verwarring gebracht. Marc-Marie Huijbrechts gaf terecht aan, dat hij rimpels juist heel erg mooi vind en karakteristiek. Het is toch belachelijk, dat we allemaal Barbie-poppen moeten worden. Rimpels geven aan dat je geleefd hebt en dat is goudeerlijk, de boel gladstrijken is de boel bedriegen en verkrampt en opgeblazen jong houden. Je bent mooi zoals je bent en weg met al die opgedrongen ideaalbeelden over schoonheid in reclame's, modebladen en films. Het is pure decadentie om je gezicht voor duizenden euro's te laten 'opknappen', een grote schande binnen onze cultuur, die aan overbeschaafdheid lijdt. Je kunt dat geld beter aan goede doelen schenken, want het zinloze narcisme druipt er gloeiend heet vanaf.

Sophie is een erg sympathiek en wijs mens, die bovendien schitterde in de verfilming van Jan Wolkers's boekenweekgeschenk 'Zomerhitte', waarbij ze op het strand heerlijk vrij haar goddelijke lichaam toont. Bij het klimmen der jaren gaan we allemaal fysiek achteruit, maar oude bomen vertonen juist hun schoonheid in rariteiten, verdraaiingen, inhammen, verkleuringen en uitstulpsels. Dat is nu juist de schoonheid van het ouder zijn. Ooit dieren gezien die hun grijze haren uit onvrede uittrekken? Of die een stucadoor bellen? Die cosmetische chirurgen spelen in op de ijdelheid van de mens, zonder rekening te houden met de natuurlijke waardigheid van de mens. Bovendien is het dan niet jouw echte schoonheid meer, maar een gekunstelde schoonheid, die altijd heel lelijk uitpakt, waarna je weer naar een peperdure psychiater moet, die je ego moet opkrikken. Die misleidende botox-inspuiters verdienen wereldwijd vele miljarden aan hun fata morgana praktijken. Terwijl jij iedere avond voor je nep-antieke Franse spiegel smeekt 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het schoonste in het land?', liggen die parasitaire charlatans op een Ibiza-strand te bakken, terwijl ze van dure champagne slurpen en kreeft, kaviaar en zalm nuttigen. Via hun I-phone checken ze hun saldo en ze dommelen rustig verder weg. 'Straks even een lekkere wip in onze villa, darling?', kuchen ze en hun opgezette vrouwen knikken braaf ja. Botox-vrouwen zijn robots.

Ik gun al die cosmetische chirurgen de nachtmerrie om voor eeuwig in een bejaardentehuis te moeten vertoeven, terwijl ze zelf het meeste afgetakeld zijn. Terwijl botox wereldwijd verboden is. En spiegels als muren, vloeren en plafonds.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: lichaam

5.0 met 2 stemmen 956Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 oktober 2015
Ik heb zo'n hele diepe fronsrimpel tussen mijn wenkbrauwen. Laatst zeg ik nog tegen iemand: "Als die nog dieper wordt, kan ik erin abseilen." Maar ik pieker er niet over om mezelf met een of andere troep in te laten spuiten om die plooi weer glad te strijken. Ik herken het altijd meteen als ik dames op tv zie die dat wel hebben laten doen. Ze zien eruit als aliens van een andere planeet, met die rare gladgestreken wenkbrauwstreek. Alsof je naar een mislukte vervolgserie van Star Trek zit te kijken. De hele expressie van hun gezicht is veranderd, en ze kijken je allemaal met dezelfde plastic uitdrukking aan. Doodeng vind ik het. En het is altijd weer een opluchting om een echte vrouw met echte rimpels te zien op onze nationale beeldbuis.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
4 oktober 2015
Dat ben ik nou eens geheel met je eens

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)