Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

FC Stedum - Feyenoord

Vandaag is het dan eindelijk zover, de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en FC Stedum gaat plaatsvinden in het stadion van Stedum. Het stadion is speciaal voor deze eredivisiewedstrijd voor enkele duizenden euro's opgeknapt. De molshopen op het deels door ganzen afgeknabbelde grasveld zijn door enkele Stedumse boeren vakkundig verwijderd, inclusief de lastige mollen. De stalen omheiningsbuizen zijn opnieuw beschilderd en de tribune is met een houten stellage verlengd. Er zijn in vier hoge palen geluidsboxen geïnstalleerd, maar omdat het midden juli is, zijn extra verlichtingen niet nodig, wat de kosten flink drukte en waardoor het enige café flink uit gaat pakken met gratis bier voor iedere Stedumer vanaf achttien jaar. Maar dat is na afloop pas.

De zoon van de slager, Harke Scherpschot, geldt als de absolute vedette van het Stedumse alftal en hij wordt dan ook aan alle kanten in de watten gelegd. Van zijn moeder kreeg hij ontbijt op bed, met maar liefst vier gebakken eieren, boerenachterham, bacon en koffie met cognac. De twee mooiste, ongetrouwde jongedames van Stedum strijden nu alle twee om zijn aandacht en Annemarie Vinkema heeft gisteravond al met hem in een donkere steeg gezoend, maar Hilda Plantinga is van adel en dus hinkt Harke nog op twee poten. Momenteel zet hij de vlinders in zijn buik om tot adrenaline voor de wedstrijd van vanavond. Stedumse spionnen op station Groningen melden dat de eerste hooligans van Feyenoord al op het boemeltreintje richting Stedum zijn gestapt, de meesten al halfdronken en scheldend tegen alles wat hen niet zint en dat is nogal wat. Er is assistentie van de politie uit de stad Groningen in Stedum aanwezig en enkele conducteurs zijn vermomde agenten. Verder zijn er talloze veldwachters uit de omliggende dorpen ingeschakeld, behalve uit Loppersum, want die willen hun eigen dorp verdedigen. Dat heeft inmiddels flink kwaad bloed gezet.

Langs de route van het stationnetje van Stedum naar het voetbalterrein zijn dranghekken geplaatst en om de vijftig meter staat een agent, niet teveel om niet nodeloze woede op te wekken. De meeste aanhangers van Feyenoord lopen met ontblote bierbuiken vol tatoeages naar the place to be. Ze krijsen clubliederen en ze zwaaien met hun Feyenoordsjaals en -vlaggen. De jongeren van Stedum kijken met angstige, maar nieuwsgierige ogen naar die optocht van randdebielen en halve zolen, die de bermen met lege blikjes bier vervuilen, geen Heineken en Amstel uiteraard. Dronken van haat en nu al in een overwinningsroes bevolkt dit legioen vol ongure huurlingen het bescheiden voetbalterrein van een massaal uitgelopen Stedum. Hervormden en gereformeerden zitten gebroederlijk naast elkaar op de betonnen tribune. Het elftal Rotterdammers was al in een luxe touringbus gearriveerd, nadat ze in een chic restaurant in Groningen-stad hadden gedineerd. Uit de boxen klinkt muziek van Ede Staal en de dorpsfanfare weet dat glansrijk te overstemmen. De Feyenoord-fans zingen 'Wat zijn die boeren stil!' en 'Klein, klein kleutertje!'.

De wedstrijd is begonnen en de zijspits Piet Verbeek weet in de elfde minuut de middenspits Harke te bereiken, die met een keihard schot in de linkerbovenhoek Stedum op 1-0 voorsprong zet. De Stedumers gaan uit hun bol van blijdschap en Gekke Harry van de dorpskruidenier laat zijn broek zakken en toont de Feyenoorders zijn dikke billen, waarop hij 1-0 heeft geschreven. De politie weet de Feyenoorders met grote moeite tegen te houden. Vlak voor rust weet de aanvoerder van Feyenoord de stand gelijk te zetten door door de benen van keeper Henk Hofstede te knallen, die was afgeleid door zijn verloofde Titia Meulenhof.

Na de rust gaat de strijd in alle hevigheid verder en is het Karel Postmus, die na het knap passeren van drie tegenstanders de bal soepel in de linkerhoek peert. 2-1 en de Feyenoorders lopen rood aan en dreigen van woede te ontploffen. Na een perfecte sliding weet Sjoerd Timmermans de bal in bezit te brengen en schiet hij met een ongekend mooie pass naar Harke, die twee minuten voor het einde van de wedstrijd nogmaals voor Stedum scoort. Stedum wint met 3-1 en ze gaan finaal uit hun dak. De Feyenoord-fans richten daarna een enorme ravage in het anders zo vredige dorp aan, vele ruiten van woonhuizen sneuvelen, ze pissen tegen voordeuren en ze rukken de bloemen en planten uit de achtertuinen, terwijl de Stedumse bevolking feest viert in het enige, plaatselijke café. De trainer van FC Stedum verschijnt in de meest prominente tv-sportprogramma's en de volgende ochtend blijken er drie Feyenoord-fans in de sloten rondom Stedum te zijn verdronken. Een deel is na veel gedoe wel in Rotterdam afgeleverd en een ander deel probeert nu lopend via Bedum het station van Groningen-stad te bereiken.

Alle plannen zijn in voorbereiding, maar binnen afzienbare tijd zal er bij de ingang van FC Stedum een standbeeld van Harke Scherpschot worden onthuld. En gezien zijn eigen roem heeft hij voor Annemarie gekozen en heeft de gemeente Stedum hem een riant woonhuis geschonken, wat al jaren leeg stond en wat op kosten van de gemeente is gerenoveerd. Het aanbod van veertien miljoen euro van Feyenoord heeft Harke met een diepe overwinningsglimlach geweigerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 november 2015


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 2 stemmen 340Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
27 november 2015
Lekkere onzin, die niettemin zo maar echt gebeurd kon zijn

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)