Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Mijn eerste vakantie

Een schrift vinden uit 1948 is wel heel bijzonder. Achttien jaar was ik toen en ging voor het eerst na de oorlog alleen op vakantie. Papa had een tweedehands fiets voor 25 gulden op de kop getikt. Mijn bestemming was tante Aaltje en Oom Piet op een boerderij in de buurt van Schagen. Het was augustus 1948. De ochtend was aangebroken. Toen ik naar buiten keek regende het. Na het ontbijt vertrok ik. Moeder had een pakje boterhammen met speculaas koekjes ingepakt en een flesje melk voor onderweg. Vader was al vroeg naar zijn werk gegaan.

Met mijn bagage ging ik de trap af en pakte mijn fiets die tegen een lantaarnpaal stond. Buurvrouw Doortje van het benedenhuis kwam naar me toe en gaf mij een zak snoepjes en wenste mij een fijne vakantie. Aardige buren hadden we, maar onze joodse bovenburen, die door de nazi's waren opgehaald, waren niet meer terug gekomen.

Moeder en de buurvrouw bleven maar gedag zwaaien totdat ik de hoek om was. Snel reed ik van Amsterdam zuid naar de pont achter het Centraal Station. Het regende nog steeds en de wind kwam nu uit het noordwesten. Dat was niet zo gunstig voor mij, omdat ik naar het noorden moest fietsen. Dichtbij Alkmaar ben ik gestopt en gaan zitten op een bank onder een dikke boom. Lekker gerust en de mee gegeven brood en melk verorberd. Daar knapte ik behoorlijk van op. Ook de regen was opgehouden en de zon liet zich af en toe zien, maar de wind bleef hard door waaien.

Tegen drie uur in de middag reed ik het erf op van de boerderij. Tante Aaltje kwam mij al tegemoet en omhelsde me. Oom Piet was op het land aan het werk. Tante schonk thee voor me in en ik kreeg er een dikke plak ontbijtkoek bij. Tante kwebbelde aan een stuk door en wilde alles weten van thuis, maar oom is een heel rustige man en zei niet veel. Wel werd hij heel enthousiast toen ik vroeg of ik mee mocht werken op het land, want er was veel te doen in de oogsttijd. Hele dagen buiten werken deed me goed. Ik werd bruin van de zon en sliep veel beter als thuis. Tante bakte elke morgen in een oven op een petroleumstel een bruin brood van vers gemalen tarwe. Wat vond ik dat heerlijk. Zij stuurde mij ook vaak naar Wieringerwaard om boodschappen te doen.

Op een dag zei tante, dat er een dansavond was georganiseerd in de schuur van boer Harmsma. Ga daar naar toe, dan ontmoet je jongelui uit de buurt, zei tante. Ik had daar niet veel zin in, maar tante drong toch te gaan. Ik op mijn fiets er naar toe. Bij de boerderij zag ik enkele tractors staan en veel fietsen. Bij de ingang stond een groot bord wat er te doen was en dat roken verboden was. Ik hoorde al muziek en geroezemoes. Met een onrustig gevoel ging ik de schuur in en zag jongelui dansen op Amerikaanse muziek. Aan de kant stonden tafeltjes met stoelen en de schuur was verlicht met oranje lampen. Zag er romantisch uit. Niemand keek naar me, dus nam ik plaats op een stoel. Even later kwam en een blond meisje naar me toe en vroeg of ik wat wilde drinken. Geef me maar een cola, maar dat had ze niet. We drinken hier alleen bier, zei ze. Thuis kreeg ik nooit bier. Moeder zei, dat alcohol van de duivel was. Het meisje bracht dus een flesje Heineken, ze had de dop er al afgehaald. Ik betaalde een kwartje en dronk van het bier. Ik moest hevig proesten en sommigen keken naar me en dachten misschien, wat een zak.

Na een poosje werd ik rustiger en zag een dame, gekleed in een tamelijk korte witte rok en roze bloes, de schuur binnen komen. Ze was knap en volslank en ik schatte haar toch wel in de dertig. Ze liep wiebelend langs me heen, maar keerde zich plotseling om en vroeg mij of ze plaats mocht nemen aan het tafeltje. Het jonge dienstertje kwam er weer aan en de dame bestelde twee bier, één voor mij, maar mijn flesje was nog half vol. Liever had ik melk, zo van de koe. Met de grootste moeite dronk ik het bier op en werd al schemerachtig in mijn hoofd en begon gekke dingen te zeggen. Achteraf dacht ik, dat mokkel moet gedacht hebben, die gozer moet ik hebben. Eerst nodigde ze mij uit op de dansvloer te gaan dansen. Ik schrok mij kapot en wilde niet, maar ze trok mij mee. Ik moest mijn arm om haar taille leggen, maar per ongeluk was het haar gevulde kont. Dat dansen werd niks, ik kon er geen zak van. Ze moest er om lachen. Toen zei ze of ik zin had een eindje te gaan wandelen langs de korenvelden. Daar had ik wel zin in, weg van het lawaai, de vrije natuur in.

Buiten was het nog licht en broeierig warm, heerlijk weer dus om te wandelen. We liepen langs een smal zandpad naast de korenhalmen. Toen we een flink eind hadden gelopen trok dat mokkel mij de halmen in en drukte die plat en zij ging languit op de grond liggen. Ik moest ook gaan liggen. Ze wilde seks. Ik zei, daar kan geen sprake van zijn. Onze pastoor die elke week langs komt bij moeder om een borreltje en een sigaar uit de doos van mijn vader te roken zegt steeds, dat seks alleen mag om voor het nageslacht te zorgen. Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt, dus daar heb ik mij ook aan gehouden in mijn verdere leven. Dat mokkel, die nog bijna bloot op de grond lag begon hysterisch te lachen en zei, dat die pastoor een oetlul is en ik ook. Ze stond op en kleedde zich weer aan en we liepen samen zwijgend naar de danstent.

Schrijver: kees niesse, 25 jan. 2016


Geplaatst in de categorie: vakantie

4,7 met 3 stemmen 311Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 jan. 2016
Geweldig geschreven, want direct beeldend zichtbaar, zoals alle filmische literatuur. Het desbetreffende tijdsbeeld is ook zo geweldig stoer en indrukwekkend. Je bent ongetwijfeld de heterofiele Gerard Reve qua schrijfstijl. Jammer voor jou dat je zoveel waarde hechtte aan het morele oordeel van meneer pastoor!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)