Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De zotte bierbrouwer van Zottegem

Seppe Mertens heeft tientallen jaren bij Brouwerij Liefmans in Oudenaarde gewerkt en sinds enkele maanden heeft hij de oude Brouwerij Crombé nieuw leven ingeblazen. Deze oudste en kleinste brouwerij heeft nieuwe brouwketels gekregen en de bierkelders zijn vergroot. Zelf woont Seppe op de bovenverdieping, waar hij ook zijn kantoor heeft. Hij maakt onder anderen het bekende streekbier Oud Zottegemse en het Oud Kriekenbier. Er zijn drie bierspecialisten bij hem in dienst, ook de oude Vic Claes, een ex-gedetineerde, die nog bij de voormalige Brouwerij De Klok heeft gewerkt. Nadat hij daar een opzichter total-loss had geslagen zat hij twee jaar in het cachot. Vic drinkt bier als water en hij woont samen met de ex-prostituée Fien De Smet, van wie hij jarenlang een vaste klant was. Fien had haar optrekje in een vervallen straat in Gent en ze is nog steeds aan de heroïne verslaafd, waardoor ze ook in Zottegem klanten ontvangt, wat Vic prima vindt, zolang Vic zijn biertje maar bij de hand heeft.

Seppe zit bij het Statue Lamoraal graaf van Egmont een sigaret te paffen, terwijl hij wacht op zijn mollige, maar toch charmante vrienden Charlotte Maes, die bibliothecaresse in Bibliotheek Zottegem is. Charlotte belt als een gek als ze op de fiets aan komt rijden. Seppe smijt zijn sigaret op de grond en hij trapt hem uit. Charlotte zet haar fiets op slot en zij kust Seppe op de mond. Ze wandelen langs de imposante Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, waar ze in een schuilhoek heftig tongzoenen. Charlotte voelt duidelijk iets hards tegen zich aandrukken. 'Allez hé, manneke, we kunnen toch niet hier...', zegt Charlotte en ze duwt hem lichtelijk van hem af. 'Is goed, liefke, kom, dan gaan we ergens een pintje drinken!', zegt Seppe met vuurrode wangen en het zweet in zijn stierenek. Ze vinden al gauw een gezellige kroeg, waar ze beiden een Duvel bestellen. Na de Duvel volgt een Westmalle en na de Westmalle een Leffe. Daarna gaan ze uit eten bij een wee-makende Chinees en roesig en soezig zwalken ze naar Seppe's monumentale woning. Ze nemen samen een douche en ze bekijken de spannende DVD 'Batman Returns'. Met een zaklamp lopen ze door de bierkelders en nemen ze enkele luxe exemplaren mee naar boven. Het huis kraakt van de historie. Om drie uur 's nachts springen ze naakt in hun waterbed en laten ze het bed bijna wateren. Hun gekreun is ordinair luid, maar ze zijn te beschonken om zich daar druk over te maken.

Tegen de middag van de volgende dag wordt er hard op de voordeur gebeukt en ziet Seppe een paniekerige Vic voor zich staan. 'Laat me bij je onderduiken, Sep, Fien is vannacht vermoord, ik zweer het je, ik was het niet, maar één of andere bezopen klant zonder geld!', zegt Vic angstig. Seppe laat hem meteen binnen. 'Maar je kunt toch gewoon met de politie praten!', zegt Seppe. 'Ik kan het niet meer, Sep, gezien mijn verleden verdenken ze mij meteen!', zegt Vic totaal overstuur. 'Ja, maar vroeg of laat komen ze je hier zoeken!', zegt Seppe. 'Kan me niet schelen, Sep, verstop me alsjeblieft!', smeekt Vic. Seppe brengt Vic naar een zeer afgelegen achterkamer, waar hij tenminste eerst tot rust kan komen. Hij wijst naar een kamerhoek, waar enkele kratten Oud Zottegemse staan. Hij geeft Vic één van zijn vele flesse-openers. Terug bij Charlotte vertelt hij haar dat hij even wat extra boodschappen gaat inslaan. 'Wie was daar?', vraagt ze. 'O, iemand die een bestelling deed!', liegt hij. Terwijl Seppe in een supermarkt scharrelt, dwaalt Charlotte door het huis en de bierkelders. Ze vindt het spannend om onbekende plekken te ontdekken. Plotseling opent ze de deur van de kamer, waar Vic aan zijn zoveelste bier zit te lurken. Vic schrikt zich de pleuris en hij trekt haar aan haar haren naar binnen, waarna hij haar met een bierfles keihard en ongeremd op haar hoofd slaat. Daarbij maakte hij hele rare piepgeluiden.

Terug van het boodschappen doen, zoekt Seppe naar Charlotte en bevreemdt het hem, dat ze nergens te vinden is. Hij gaat naar Vic en daar ontdekt hij druppels bloed op de vloer. In een kast vindt hij de vermoorde Charlotte. Hij gaat direct op zoek naar Vic, die in de bierkelders alle bierflessen kapot gooit. 'Ik heb het niet gedaan!', krijst hij. Seppe begint met hem te vechten en na heel wat getouwtrek, smijt hij Vic tegen een brouwketel, waardoor Vic zijn nek breekt. Vic heeft Seppe dusdanig verwond, dat hij direct per ambulance naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth wordt gebracht. Daar krijgt hij de beste zorg die denkbaar is. Al gauw krijgt hij bezoek van twee agenten, die hem vertellen, dat Vic wel degelijk ook Fien heeft vermoord. Gezien deze wetenswaardigheden en Seppe's handelen uit noodweer zal de politie noch justitie Seppe ter verantwoording roepen. De zaak wordt eervol gesloten. De 64-jarige, superrondborstige verpleegster Lore Wouters heeft inmiddels al heel veel bijzondere aandacht voor Seppe getoond. Ze wil dan ook graag eens in zijn brouwerij rondgeleid worden, wat Seppe een prima idee vindt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 maart 2016


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.0 met 4 stemmen 87Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)