Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Crime passionel in Lettelbert

Boer Jakko Soepboer rijdt op zijn dikke trekker over de Hoofdstraat naar zijn boerderij in Lettelbert. Hij heeft zojuist een familiezak patat en vijf frikandellen speciaal bij Snackbar Westerkwartier in Tolbert gehaald. Eenmaal thuis in de huiskamer wordt hij omringd door zijn joelende kinderen, Evelien, Sjoukje en Martin, die vette trek hebben. Zijn vrouw Jolanda kust hem op zijn naar jenever stinkende mond. 'Goorlap!', denkt ze. Na een standaard gebed vallen ze aan. Jolanda geeft iedereen een lepel mayonaise voor bij de dampende patatten en ze schenkt iedereen een glas goedkope cola in, behalve Jakko, want die krijgt een flesje bier. De kom met sla en cherry-tomaatjes wordt niet aangeroerd. Na de roomijs met slagroom mogen de kinderen nog even naar het Jeugdjournaal kijken en daarna moeten ze naar bed. Jolanda brengt ze naar bed, terwijl Jakko nog een biertje pakt en naar DWDD kijkt. Een kwartier later gaat Jolanda naast hem zitten. 'Wat praat die kerel toch verrekte snel, zeg, om ademnood van te krijgen!', zegt Jakko. 'Maar het is wel een hele aardige man!', zegt Jolanda. Jakko kijkt met geniepig dichtgeknepen ogen naar haar. 'Gij zult niet begeren!...', zegt hij op valse, gebiedende toon. 'Man, overdrijf niet zo!', zegt Jolanda en ze loopt geïrriteerd naar de keuken. 'Inderdaad, haal nog maar eens een biertje voor me op!', zegt Jakko boos. 'Doe het lekker zelf, zuipschuit!', zegt Jolanda nog.

Een half uur later nadert Jolanda de jachthaven aan het Leekstermeer, waar ze naar een luxe schip gaat. 'Jolanda! mooie vrouw van me, wat een verrassing, kom aan boord, ik heb net een fles Bordeaux ontkurkt!', zegt de booteigenaar Pieter van Pinksteren, die een manege in Leek runt. Sinds enkele maanden heeft Jolanda geregeld intiem contact met hem. Pieter was getrouwd met Irene, een beeldschone kunstenares uit Finland, maar zij was stinkend jaloers op iedere vrouw in zijn buurt, waardoor Pieter haar gedumpt heeft, zij het met een paar miljoen euro op haar bankrekening. Irene woont in een villa in Nietap en ze stalt Pieter om de haverklap, omdat ze nog steeds op hem verkikkerd is. Na nog een wijnfles opgeslurpt te hebben, begeven Pieter en Jolanda zich naar het vooronder, waar ze in een zijdezacht bed als wilde dieren de liefde bedrijven. De boot schommelt heen en weer. Door de viagra-pil blijft Pieter maar doorgaan, maar tegen middernacht wil Jolanda toch echt huiswaarts keren en blaast ze de aftocht. Jolanda schudt de vlaggestok van Pieter en ze zegt 'Tot snel weer!'. Op de fiets terug is ze zo voldaan, dat ze alsmaar liedjes zingt. Ze rijdt een zijspiegel van een geparkeerde auto eraf en thuis treft ze Jakko in slaap gevallen voor de televisie. Als ze zachtjes naar haar bed sluipt, opent hij als een alligator zijn ogen en zegt hij: 'Ik hou je in de gaten, wijffie, ik ruik vreemdgaan van een afstand!'. 'Ik heb alleen maar een ommetje gefietst, zeikerd, verder niets!', bekt Jolanda tegen hem. Haar hart bonst in haar keel. Die nacht slaapt ze met één oog open.

Het is zondag en het gezin Soepboer zit in keurige kledij in de Hervormde kerk, waar dominee Hendrik Wildgebraad een doempreek houdt over de losse zeden van tegenwoordig. Jakko kijkt even veelbetekenend naar Jolanda. Ze knijpt hem in zijn arm. Vraag niet hoe, maar in een flits ziet Jakko hoe geilbekkend de manegehouder Pieter van Pinksteren naar zijn vrouw zit te loeren. Het is hem meteen allemaal duidelijk, maar hij houdt het voor zichzelf. Bij de zegen aan het eind van de kerkdienst buigt Jakko extra diep zijn hoofd. 'De Heer zij met u, in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest!', brult dominee Wildgebraad. 'Dat zal ik nodig hebben!', zegt Jakko hardop. Jolanda kijkt hem verbaasd aan en ze begint aan zijn geestelijke vermogens te twijfelen. 'Die zuipschuit kan wel eens Korsakof hebben!', denkt ze. Op de terugweg wisselen ze geen woord met elkaar. 's Avonds, nadat de kinderen naar bed zijn gebracht, is het opnieuw fikse ruzie en gaat Jolanda er weer op de fiets vandoor, alleen deze keer volgt Jakko haar op ruime afstand en met gedoofde fietslichten. In zijn jaszak zit een illegaal gekocht pistool. Hij merkt al gauw dat Jolanda naar de jachthaven gaat en bijna iedereen weet, dat Pieter daar een luxe schip heeft liggen. 'Bingo!', denkt Jakko en hij voelt nog even of zijn pistool er nog is.

Vanaf een afstand ziet hij duidelijk hoe Jolanda en Pieter heel close met elkaar doen en dat ze tijdens het drinken van veel wijn elkaar herhaaldelijk zoenen en strelen. Jakko kookt van jaloerse woede. Hij checkt de kogels in zijn pistool. Hij veegt de tranen van zijn wangen. Dan ziet hij zijn vrouw met die vervloekte Pieter naar het vooronder schrijden. Hij springt op het schip en hij opent het deurtje naar beneden. De ongelukkige valt zelfs plat op zijn bek, maar hij krabbelt weer snel omhoog. 'Ga bij die duivelse kerel vandaan, snel, Jolanda, stap opzij!', schreeuwt hij. Met haar prachtig bungelende borstenpaar stapt ze snel opzij en dan schiet Jakko Pieter met vier schoten naar het Walhalla. Jolanda begint te gillen en door dat gegil, hoort Jakko niet dat er iemand achter hem is komen te staan, die hem enkele, dodelijke schoten in zijn rug knalt. Het is Irene. 'Eigenlijks zou ik jou ook moeten doden, vuile slet, maar daar zie ik de zin niet van in!', zegt Irene. Ze plaatst haar pistool tegen haar slaap en ze doodt zichzelf. Jolanda, in grote verwarring, belt meteen de politie en die concludeert al gauw de onschuld van Jolanda in dit vreselijke liefdesdrama. Jolanda heeft de boerderij verkocht en ze is met haar drie kinderen naar een herenhuis in de stad Groningen verhuisd. Vooralsnog schuwt ze een nieuwe relatie als de pest.

Schrijver: Joanan Ruters, 5 april 2016


Geplaatst in de categorie: misdaad

3.3 met 3 stemmen 79Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
13 april 2016
Vermakelijk en smakelijk scenario
opvolger voor de Poolse Bruid?

Al op het Grunniger hogeland
is onderhuids veel aan de hand
het kan daar duivels broeien
en 't is een zaak van goed verstand
je daar niet mee te bemoeien

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)