Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Plaatsnamen

Ik woon tegenover een station in de Randstad. Een doorsnee NS-station met een taxistandplaats, een bushalte met bijbehorende abri verlucht met Doutzen Kroes en een continu schuimbekkende fontein vanwege een overdosis Witte Reus gedoneerd door de OV-schooljeugd.
Naast de ingang bevindt zich een AKO voor mijn dagelijks leesvoer en belendend een bloemenkiosk voor het jaarlijks bosje Chlamydia’s voor mijn moeders verjaardag. Op de trappen van het station een dakloze die zijn eigen krant aan de man probeert te brengen. Kortom: een gemoedelijk en sfeervol pleintje.

Sinds kort heeft busmaatschappij Viola haar diensten uitgebreid met buslijn 82 - Ikea via centraal station -. Deze lijn loopt om het uur helemaal leeg met vrolijk kwetterende mensen die net iets bij dat Zweeds concern hebben aangeschaft om de inrichting van hun huis mee op te leuken.
Vanaf mijn balkon kijk ik naar al die enthousiaste binnenhuisarchitecten in spe die zeulend als pakezels over het stationsplein uitwaaieren. Sommigen zwaaien naar elkaar met de gebruiksaanwijzing die ze in de bus alvast bestudeerd hebben en reeds voor het touwtjesvlees net zo zullen verwensen als hun belastingformulier.
Maar wat mij vooral fascineert zijn de artikelnamen van die gekochte dennenhouten prullaria.
Eerst dacht ik dat ze genoemd waren naar verschillende Kamasutra varianten bij Zweedse sledehonden maar ze danken hun naam aan Zweedse plaatsnamen.
Kiruna is bijvoorbeeld gewoon een plaatsje in het noorden van Zweden evenals Uppsala, maar Billy geloof ik niet, hoewel ik sterk het vermoeden heb dat de leden van ABBA in Billy wonen.
Eigenlijk wel geinig dat iemand bedacht heeft om meubels naar steden te vernoemen en niet andersom.

Stel je voor dat Ikea een Hollands concern zou zijn. Een meubelgigant die zijn vleugels wereldwijd heeft uitgeslagen. Dan zaten mensen in Zweedse en Lapse trolleybussen als volgt te praten:
Ik heb een Calimero-gele Lutjebroek voor in de badkamer gekocht omdat Annika de tandpasta steeds naast het Stampersgat spuugt.
En wist jij dat die twee Volendammers op dat Ankeveense dressoir de favoriete boekensteunen van Bjørn zijn? Mijn man Lars en ik slapen trouwens in een tweepersoons Hardinxveld-Giessendam onder een roomkleurige Hoenderloo van kuikendons. Heel voordelig en SOA-bestendig want ik slaap in Hardinxveld en mijn man slaapt in Giessendam.
Gisteren heeft die lieverd twee Gulpen aan elkaar geïnbust en daarbij heel hard met een hamer op zijn pas aangeschafte Kudelstaart geslagen. En dan die spierwitte Heino, hij staat zo leuk in de hoek van de kamer. Je moet snel eens komen kijken, Pippi.

Schrijver: John de Wit, 14 juni 2016


Geplaatst in de categorie: humor

3.6 met 5 stemmen 151Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 juni 2016
Best hilarische omkering, John, best origineel bedacht. Van mij heb je er een maand volledig verzorgde vakantie in een Zweeds hotel voor verdiend. Schrijfwerk wordt namelijk tezeer onderschat. Bij Uppsala denk ik aan de universiteit aldaar en aan Hermann Hesse. Bij Billy denk ik aan Joël. Agnetha Fältskog woont al jaren op een Stockholm's eilandje en ze is net als alle andere, oudere vrouwen flink in schoonheid ingedroogd. Je bent toch niet toevallig de Ikea-bomplaatser hé?!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)