Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ik wist toen niet wat marihuana was

Toen ik achttien was woonde ik nog bij mijn ouders thuis. Stress hadden we niet, want televisie en radio hadden we niet. Thuis lekker een boek lezen en spelletjes doen, zoals schaken en mens erger je niet. Alleen zaterdagavond ging ik naar de stad. Op een keer ging ik een gezellige tent in en nam plaats aan de bar en bestelde een pils. Op een gegeven moment kwam er een meisje naast mij zitten. Ze zag er leuk uit, een smal bleek gezichtje en lang blond krullend haar.

In die tijd waren de meisjes anders gekleed dan tegenwoordig. Toch zag ze er aantrekkelijk uit in haar lange gebloemde jurk. Ze keek af en toe naar mij, maar sprak geen woord. Ik ben ook een verlegen type, dus ik zei ook niks. Maar als je een mooi meisje ziet en ook nog vlak naast je gaat zitten, dan krijg je toch een vreemd gevoel over je. Ik kon het niet meer langer uithouden en vroeg haar of ze wat van mij wilde drinken. Ze keek mij aan met die mooie blauwe ogen en glimlachte vriendelijk naar me. Ik zag, dat ze al een bessenjenever had besteld en die al half leeg had gedronken, maar van mij wilde ze er nog wel één.

Ik kreeg de pest in, dat ik zo verlegen was. Er waren genoeg onderwerpen om over te praten, maar ze kwamen niet in mij op. Ik voelde mij gewoon opgelaten naast dat meisje. Misschien vond ze mij wel niet knap genoeg, maar al zeg ik het zelf, ik was toen niet lelijk met mijn zwarte krullenkop en mooi gebit. Na nog een paar drankjes zei ze eindelijk wat. Ze stelde zich voor :
''Ik heet Paulien, lieve jongen.''
Ze zei lieve jongen tegen me, dat had ik helemaal niet verwacht. Toen ze over haar leven begon te praten kreeg ik medelijden met haar, het was allemaal niet zo fraai. Haar ouders waren gescheiden en haar moeder was een paar maanden terug overleden aan K. Het woord kanker werd in die tijd niet uitgesproken. Dat durfde men niet.

Het was al laat in de avond toen ze mij voorstelde een eindje te gaan wandelen. Daar had ik wel zin in. Eerst liepen we naast elkaar zonder elkaar aan te raken. Ik had er wel zin in om haar slanke middel vast te pakken, maar dat durfde ik niet. Gelukkig nam zij het initiatief en pakte op een gegeven moment mijn hand. Dat gaf al een fijn gevoel. We liepen een park in en gingen op een bank zitten. Het was heerlijk weer, een zwoele zomeravond. Ik genoot van dit avontuur. We zeiden niet veel, maar ik merkte iets verdrietig in haar. Dat voelde ik gewoon, misschien door haar zwijgen. Er moest wat zijn en ik rook een vreemde geur aan haar, geen parfum maar wat anders.

Opeens pakte ze uit haar handtasje een doosje, opende het dekseltje en haalde er een sigaret uit. Ik kon haar geen vuurtje geven, want ik rookte niet. Ze stak dus zelf die sigaret aan en meteen rook ik een eigenaardige geur. Dat was geen gewone sigaret, dacht ik.
''Wil je er ook één'', zei ze met een glimlach om haar lieve mondje.
Ik wilde het niet weigeren en nam ook een sigaret uit het doosje. Ik stak de sigaret tussen mijn lippen en zei gaf mij een vuurtje. Ik moest meteen hoesten. Wat een vreemde lucht, dacht ik. Mijn vader rookte ook veel sigaretten, maar die roken heel anders.

''Maak je maar niet ongerust lieve jongen, het kan geen kwaad.''
Toen dacht ik er ineens aan, dat ik mijn naam nog niet aan haar had genoemd, dus stelde ik mij voor als Kees.
''Weet je wat ik rook, Kees?''
''Ik zou het niet weten, Paulien.''
''Het is marihuana, het is hier niet te krijgen, maar een kennis neemt dat voor mij mee uit het buitenland.''

Ik had daar nog nooit van gehoord, maar zij vertelde dat het een lichte drugs was.
''Waarom rook je dat?'', vroeg ik.
''Zal ik je vertellen'', zei ze ineens heel verdrietig.
''Ik gebruik het al twee jaar. Lichamelijk heb ik er niet zoveel last van, maar geestelijk wel. Ik ben gewoon verslaafd aan dat spul. Het helpt ook tegen pijn, heb ik gemerkt. Bij mij is een vleesboom vastgesteld en daar heb ik last van. Soms heb ik een bloeding, maar ook pijn in de onderrug.''

Ik wist niet wat ik allemaal hoorde en had nog nooit van een vleesboom gehoord. Ik heb de marihuana sigaret gedeeltelijk opgerookt en vond dat ik er een opgewekt gevoel van kreeg, maar het is bij één keer gebleven. Daarna nooit meer gebruikt.
Die avond in het park stelde Paulien mij voor mee te gaan naar haar huis. Ik vond het wel spannend en ging met haar mee. Inmiddels was ik te weet gekomen, dat zij wel tien jaar ouder was dan ik. In het begin zag ik dat niet aan haar uiterlijk, maar in het volle licht van haar kamer was dat wel duidelijk het geval. We dronken nog wat en ze rookte weer die marihuana sigaretten. Ze werd steeds opgewekter en begon ze mij aan te halen en te zoenen. Door de vieze lucht uit haar mond weerde ik haar af en toen begon ze mij uit te schelden voor droogkloot en zakkenwasser. Ik kreeg ook nog een hengst voor mijn kop van haar, dus nam ik snel de benen.

Schrijver: kees niesse, 3 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: afscheid

4,3 met 6 stemmen 143Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 sep. 2016
Echt zeer onwaarschijnlijk dat de stoned-gerookte Paulien je de bons gaf. Ze werd namelijk bloedgeil van die marihuana en omdat jij ook gebruikte, is de door jou beschreven afloop volstrekt omkeerbaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)