Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Onze dag was weer goed

Kenau Alie heeft haar lesbische vriendin verlaten en woont voorlopig weer bij mij. Ze is erg dominant en loopt de hele dag op mij te schelden, omdat ik alleen maar aardappelen kan schillen. Vanmorgen vroeg had ze al de tafel gedekt in de huiskamer. Ze kan flink eten, zodat de tafel vol staat met broodjes, een Edammerkaas, hagelslag, jam en gekookte eieren. Mijn hond Bonky vindt haar maar een secreet, omdat ze hem geen eten geeft. Dat doet je baas maar, zei ze.

In de badkamer had ik een hete douche genomen om mijn rugpijn te verzachten. Veel hielp het niet, dus strompelde ik de trap af om te ontbijten. Meestal eet ik twee beschuiten met bruine suiker, een snee krentenbrood en een gekookt ei en drink ik twee kopjes thee. Als ik al vol zit neemt Alie het zesde broodje met kaas. Hoe krijgt ze het weg, wel logisch, want ze is twee meter lang en vreselijk dik. Haar gezicht lijkt op een woeste piraat.

Bonky kwam meteen naar me toe en keek mij met zijn trouwe hondenogen aan, en zei:
''Baas, weet je, dat de klok stilstaat, want de klepel hangt stil?''
''Dat is al de derde keer in één week, gisteren heb ik hem nog opgedraaid, toen deed hij het weer. Hoelang heb je die klok al met die bim bam herrie, zei Alie.
''Ik dacht zeker ruim twintig jaar, maar hij is veel ouder, want mijn ouders hadden hem al. Misschien moet hij inwendig schoon gemaakt worden of hij is versleten.''

''Koop anders een klok die op een batterij loopt, dan ben je van die herrie af'', zei ze.
'' Dat kan wel zijn, maar die klokken vind ik niet zo leuk, een klok met een bimbam geeft meer sfeer in huis.''
''Je hebt gelijk, baas. Laat deze klok maar nakijken door een vakman'', zei de hond.
''Misschien doe ik dat, Bonky.''
Alie maakten onze dag weer goed door te zeggen, dat ze babi pangang vandaag maakt. Hoera, riepen we allebei.

Alie vroeg aan mij wie de klok uitgevonden heeft.
Toevallig had ik dat gelezen in de bibliotheek. Even denken, oh ja ik weet het weer, het was Galileo Galilei, een Italiaanse natuur-en sterrenkundige, die leefde van 1564- 1642. Toen hij eens een mis in de Dom van Pisa bijwoonde, zwaaide een juist aangestoken kroonluchter langzaam heen en weer. Hij kreeg toen een idee, tenslotte was hij een geleerde.

Toen hij die kroonluchter heen en weer zag gaan mat hij de lengte van elke slingering door zijn pols te tellen. Toen ontdekte hij iets belangrijks, want hij stelde vast, dat de tijd van een complete slinger beweging steeds gelijk bleef, onafhankelijk of de kroonluchter een grote dan wel een kleine slinger beweging maakte.

Galilei heeft met deze ontdekking de basis gelegd tot de verdere ontwikkeling van de klok. Er gebeurde iets vreselijks met hem, want hij werd blind. Toen heeft hij een leerling van hem gevraagd een slingeruurwerk te construeren, maar uiteindelijk heeft Christiaan Huygens, ook een beroemd wis-en natuurkundige, de klok verder ontwikkeld. We mogen hem wel dankbaar zijn, want er kwamen heel mooie uurwerken op de markt, zelfs prachtige staande klokken die een schitterend geluid van de bimbam gaven.

Hij heeft ook de eerste verrekijker gebouwd en met deze kijker heeft hij de vier manen van Jupiter en de ring om Saturnus ontdekt. Tenslotte ontdekte hij ook, dat de aarde om zijn eigen as draait en een baan om de zon beschrijft. Dit werd hem niet in dank aangenomen, omdat tegenstanders van hem geloofden, dat de aarde het middelpunt van het heelal was en daarom moest stil staan. De tegenwoordige geleerden weten nu wel beter, de aarde draait in 24 uur om zijn eigen as en beschrijft in één jaar een baan om de zon, met als gevolg onze jaargetijden door de scheve stand van de aardas.

Schrijver: kees niesse, 12 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: heelal

5,0 met 1 stemmen 187Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)