Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Oma gedelete

Rare titel, maar wanneer je het verder leest, snapt iedereen waarom juist deze titel bij dit verhaal past, omdat de oma inderdaad gedelete is door haar kind. Haar kind, haar oudste van de twee kinderen die ze kreeg, is een hemelsbreed verschil met haar andere dochter, maar ja, verschil moet er zijn en dat is er ook. Dit is echter zo vreselijk wrang.

Want dat kinderen gaan puberen, is normaal. Er is geen enkel gezin waar de puberteit niet toeslaat en zo ook bij die dochter. Ze gaan heel vroom, elke zondag braaf naar de kerk, handjes gevouwen, bijbel op schoot, kleding tot in de puntjes en verder, haren hoog opgetast. Een zondag waarin niets gedaan mag worden, maar dat zijn dus keuzes die een mens maakt en waar men vrij in is.

Echter als er één kind van de meerdere kinderen zijn kont tegen de krib gooit en niet netjes in het gareel wil blijven lopen en de gemoederen meer dan hoog oplopen, dan zijn de rapen pas goed gaar! Het kind wordt voor van alles en nog wat uitgemaakt, de meest nare ziektes passeren de revue (jaja, mooi dat geloof, maar dit gebeurde door de week en misschien telt het dan allemaal niet?) en oma staat erbij.

Het joch besluit niet langer in die gespannen situatie te willen en kunnen blijven en een tante en oom ontfermen zich over hem, nemen hem in huis, alwaar hij in de kortst mogelijk tijd geintegreerd is. Zijn ouders zijn daar niet blij mee, maar het kind gedijt prima en men besluit het zo te houden. Wel zijn intussen de dominee en wat hulptroepen bij de ouders van het joch geweest, maar die praten tegen twee betonnen muren.

Zij zijn de ouders en zij doen het goed! Jawel. De rest van de kinderen loopt vooralsnog in het zwaar christelijk geheel mee en daar boffen ze mee, maar waar niemand met het verstand bij kan is dat oma de rest van de kleinkinderen niet meer mag zien. Ze is er niet meer welkom, ze is mede- schuldig aan het feit dat de oudste telg niet meer bij zijn moeder loopt, en niet bij zijn vader, die nog van mening is dat je de opvoeding met harde hand moet laten voelen!

Kijk, je krijgt kinderen, je houdt ze niet - dat weet iedereen - maar een oma deleten, omdat ze opkwam voor haar oudste kleinzoon, ik heb me rot gezocht: maar laat dit nou echt niet in de bijbel staan! Of zou ik de verkeerde druk hebben gelezen?

Schrijver: An Terlouw, 1 jun. 2017


Geplaatst in de categorie: religie

3,0 met 1 stemmen 603Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)