Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dappere rechter in opleiding(fictie)

Ook midden in de nacht was het nog warm. Weelderige Alie lag op het logeerbed te zuchten en te steunen, ze kon kennelijk niet in slaap komen. Klaar wakker als ik was hoorde ik ineens het piepen van een deur opengaan. Volgens mij was het de deur van de schuur buiten, want dat geluid kende ik door en door. Ik moet toch effen kijken, dacht ik.

Rochelend stapte ik het bed uit en stootte mijn poot tegen de rollator. Het was pikdonker in de slaapkamer door de aan elkaar genaaide kolenzakken voor het raam en de elektriciteit was wegens schuld afgesloten. Ik schoof de kolenzakken opzij en meteen viel het hele zooitje op de grond. Volop licht had ik nu, want de volle maan scheen zeer helder. Eigenlijk zag ik twee manen, want ik had mijn prismabril niet bij de hand. Gelukkig lag hij in de vensterbank en kon ik hem opzetten.

Ik zag toen de deur van de schuur open staan en ik weet zeker, dat ik de deur op slot had gedaan, want ik was niet dronken. Met een flesje bier in de hand keek ik gespannen naar de schuur en laat ik nou een grote kerel uit de schuur zien komen. Dat was even schrikken, want ik zag een man in donkere kleding de elektrische fiets van weelderige Alie uit de schuur halen, maar hij kon er niet mee wegrijden. Ik zag toen, dat hij mijn zaag in zijn hand had en de zware ketting om het achterwiel probeerde los te maken.

Als lid van de rollator brigade kon ik niks ondernemen. Ik belde de politie van ons dorp en kreeg de mij bekende veldwachter aan de lijn. Ik vertelde hem wat ik zag. De dief was nog bezig de zware ketting door te zagen.
''Ik kom naar je toe, Kees. Ik heb assistentie van een rechter in opleiding. Hij draagt een shirt van D66. Het kan wel even duren, want ik sta in het café van dolle Dries. Buck Jones heeft iemand in elkaar geslagen en ik wacht op een ambulance.

Onderneem niks Kees, neem wel zijn signalement op en weet je de gegevens van de fiets? Zet vast een pikketanissie voor me klaar''.
''De fiets is van blonde Alie. Ik zal de gegevens aan haar vragen.''
''Slaap ze dan bij jouw, ouwe snoeper? Goed Kees, ik ben vannacht alleen in dienst en heb het hartstikke druk. De rechter is een prima jongeman en voor de duvel niet bang. Hij is nog in opleiding en heeft mij goed geholpen de vechtersbaas Buck onder controle te krijgen.''

De veldwachter verbrak de verbinding. Ik hield de dief, die nog steeds bezig was de ketting met een ijzerzaagje los te krijgen, in de gaten. Plotseling voelde ik gehijg in mijn nek van de robuuste Alie. Ze zei:
''Wat sta je hier te kijken, Kees? ''
''Kijk maar, een dief is bezig je fiets te jatten, alleen hij krijgt de ketting niet los. De politie heb ik al gebeld en zou gauw komen.''

Ze rende weg, deed wat kleren aan en liep naar de dief toe en probeerde het zaagje af te pakken. De dief kwam met een koevoet op haar af, maar net op tijd kwam de politie aanrijden. De al oudere politieman trok zijn pistool en sommeerde de dief de koevoet op de grond te leggen. De dief deed het niet en liep langzaam naar de politieman toe. De rechter in opleiding trok wit weg en dacht, straks moet deze agent als hij schiet ook de gevangenis in.

Dat mag niet gebeuren, dacht hij. Hij stormde op de dief af en sprong op zijn rug. De dief werd daardoor afgeleid en de politieman met hulp van Alie kon de dief overmeesteren en zijn handen in de boeien doen. De inmiddels gearriveerde versterking uit de naburige stad bracht de dief en ook de vechtersbaas Buck naar het bureau. Ik had diepe respect voor deze jonge rechter.

Schrijver: kees niesse, 7 september 2017


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.0 met 3 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)