Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zo kan het weer gezellig zijn

Met de DAF van kenau Alie hebben wij de nieuwe steden Arnhem en Westervoort bezocht. Wat een gezellige steden zijn het geworden. Overal laagbouw en alle huizen hebben aan de straatzijde een grote tuin vol met mooie planten en een kleurenpracht van bloemen. Parkeren met je auto in de straat mag niet meer, want er zijn in de buurt parkeergarages. De jeugd kan nu buiten spelen en ze zien er gezond en slank uit. Niet meer zo dik van achter de computer zitten. Toen wij daar in Arnhem liepen viel het ons op, dat de mensen elkaar vriendelijk begroeten met een stralende lach, maar in Westervoort was het nog leuker, daar waren de mannen zo aardig om tegemoetkomende vrouwen en speciaal de jongere schonen met handkusjes te begroeten.

Wij zagen in Westervoort, dat een jongen een bal door een ruit schopte. Normaal verwacht je, dat de bewoner scheldend naar buiten komt, maar dat is daar verleden tijd. De bewoner nodigde de jongen uit samen een biertje te hijsen, want de bewoner weet, dat de gemeente de schade aan de ruit vergoed. Het was prachtig weer en vrij warm en we zagen, dat een jonge vrouw in zelfde plaats kookgerei buiten op de stoep plaatste en we hoorden haar een opera aria zingen, dus bleven we kijken en luisteren. De vrouw wierp een handkus naar mij en ik werd overweldigd door een warm gevoel en beantwoordde haar gebaar met ouwe jongens krentenbrood door mijn duim op te steken.

Ze ging pasta koken op campinggas. Toen het gaar was goot ze de pasta door een vergiet en met een pollepel roerde ze er een saus doorheen. Het lieve schepsel had niet in de gaten, dat haar man stond te vrijen met de buurvrouw, een weelderig blonde type met grote borsten. Hun tongen raakten elkaar en zijn handen omhelsden haar knap gezichtje. Toen de pollepel vrouw haar man riep om te komen eten zag ze dat tafereel, maar denk maar niet, dat ze kwaad werd. Helemaal niet, ze werd juist vrolijk, want de man van de buurvrouw verwende haar op tijd, ook op een vreselijke goede manier, beter dan haar eigen vent.

De gemeenten van beide steden hebben prima maatregelen genomen om de misdaad uit te roeien. Wat zeer goed geholpen heeft is, dat alle misdaadfilms niet meer op de buis komen, ze worden geblokkeerd. In plaats daarvan krijgen de bewoners vrolijke films te zien, dus de jeugd krijgt niet meer te zien, hoe je iemand om zeep helpt. Ook de media werd verzocht niet zo veel naar nieuws te brengen, de mensen worden er maar overspannen van, maar de media is woest, want ze laten graag geweld zien, de naarlingen. Het is nu zo, dat stoute mensen wegrennen als je boe, boe tegen ze schreeuwt.

Wat ons ook opgevallen is, dat de supermarkten verdwenen zijn, de ouderwetse kruidenier, de groenteboer, kapper en sigarenboer zijn er weer. Toen wij een bewoner daarover vroegen zei ze, dat ze het heerlijk vond. In de supermarkt koop je dingen, die je eigenlijk niet nodig hebt en bij de kruidenier is het altijd gezellig. Wanneer je de winkel betreedt gaat er een bel en de kruidenier komt er al aan en weet je naam of je krijgt een knuffel. Je koopt alleen producten die je echt nodig hebt en dan de heerlijke lucht van vers gebrande koffiebonen, zeep en worst. Wat een rijkdom weer, andere steden moeten het voorbeeld overnemen.

Toen we op een plein kwamen zaten alle terrassen van restaurants en cafés vol met publiek. Een man speelde gezellige deuntjes op een accordeon. Een jonge deern kwam naar ons toe en vroeg of wij een christelijk dagblad wilde kopen, want er zou een artikel in staan over de terugkeer van Jezus Christus op aarde. God zou hem sturen en alle volkeren zouden hem hoog boven de aarde zien verschijnen en hem bejubelen. Eindelijk zou er vrede op aarde komen, de duivel is weggejaagd. Ik geloof daar wel in, maar Alie niet. Ze zei, dat de mensen het zelf moeten doen, zoals in Arnhem en Westervoort. We kochten dat blad om dat artikel goed te lezen.

Nadat we een biertje hadden gedronken op een terras werden we aangesproken door een vriendelijke jongeman. Hij vroeg of wij al groene stroom hadden. Gelukkig niet, zei ik, want mijn broer heeft het wel genomen en is er niet best aan toe. Toen hij zich elektrisch ging scheren, werd zijn hele gezicht nog groener dan gras en ook zijn handen en armen. Wanhopig werd hij en geen dokter wist raad. Ook zijn snikkel werd donker groen. Hij loopt nu als de Hulk door de stad en iedereen schrikt zich een ongeluk en rent weg. Kenau Alie kreeg een lachstuip.

Schrijver: kees niesse, 11 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5.0 met 1 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)