Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Van een bijtje dat zijn streepjes verloor

Er was eens een bijtje, die ’s morgens bij het opstaan tot zijn grote schrik merkte dat al zijn streepjes weg waren. Niet één geel streepje was er op zijn prachtige bruine pak nog te vinden. Het bijtje wist zich geen raad van verdriet.
Waar zijn mijn streepjes nou toch? Ik heb zo hard gewerkt om een heleboel streepjes op mijn pak te krijgen en nou zijn ze gestolen!, weende het. Hij vertelde zijn nieuws de hele bijenkorf door. De bijenkoningin riep het bijtje bij zich om samen naar een oplossing te zoeken. Zij dacht even heel diep na. Wie zou nu toch de streepjes van een ander willen?
Aha! , riep de bijenkoningin ineens uit. Ik denk dat ik het weet!
Wie dan?, vroeg ons bijtje. De sluipwesp!, zei de bijenkoningin. Ik vond het gisteren al zo raar dat hij ineens een donkere bril droeg, terwijl het pijpenstelen regende. Hij sloop hier al een hele tijd in het rond, vertelden de werkbijen. Eerst dacht ik nog dat hij mijn bijenbrood wou stelen, maar de hommel zei dat sluipwespen zoiets niet doen. Weet je wat? Wij zullen de politie-bij een onderzoek laten instellen. Dat is goed!, zei het bijtje.
De politie-bij nam een kijkje in de kleerkast van de sluipwesp. Hij zag dat er een heleboel nieuwe streepjes op het jasje van de sluipwesp gekleefd waren. Ineens hoorde de politie-bij buiten het nest van de sluipwesp veel kabaal. Hij ging een kijkje nemen en zag de sluipwesp hangen in het nest van de kruisspin. Hij gilde moord en brand.
Laat mij er uit! Help mij mijnheer de politie-bij. Ik zal alles opbiechten!, krijste de sluipwesp.
Wat heb jij dan wel uitgespookt?, grinnikte de politie-bij.
Ik was jaloers op het bijtje met de vele streepjes en nam al haar streepjes weg toen zij sliep!
Waarom deed jij dat?, vroeg de politie-bij.
Ik ben het zó beu om steeds maar rond te moeten sluipen als een indiaan, zei de sluipwesp. Je wordt er zo moe van. Ik zou veel liever een bijtje zijn. Dan kon ik tenminste in zo’n warme bijenkorf wonen en kreeg ik suikerwater te drinken van de imker. Daarom kleefde ik al de gestolen streepjes op mijn pak, om er uit te zien als een echte bij.
Kom maar mee naar de koningin!, zei de politie-bij. Hij maakte de sluipwesp los uit het spinnenweb en samen vlogen ze naar de bijenkoningin. Die zat net buiten wat te zonnen. Beschaamd deed de sluipwesp zijn verhaal.
Maar jouw werk in de natuur is toch ook nuttig?, zei de bijenkoningin wijs. Daarom moet jij toch geen bij worden?
Maar ik zou zo graag ook eens een slokje suikerwater mogen proeven!, snikte de sluipwesp.
Wat moeten we nu doen?, vroeg de bijenkoningin aan de politie-bij.
Laat ons de bestolen bij erbij halen!, zei die. Het bijtje zonder streepjes kwam eraan gevlogen. Zij zoemden wat met z’n drietjes en vonden toen een oplossing.
Geef eerst ons bijtje zijn streepjes terug!, eiste de bijenkoningin. Dat deed de sluipwesp. Verder ben je al erg genoeg gestraft, doordat je gevangen gezeten hebt in het web van de kruisspin. Proef nu maar een slokje suikerwater!
Gulzig nam de sluipwesp een flinke slok suikerwater uit het kelkje dat de politie-bij hem aanreikte. Met een vies gezicht spoog de sluipwesp het even snel weer uit.
Jakkes! Wat vies!, riep hij. Dat smaakt helemaal niet lekker!
De bijenkoningin en alle andere toeschouwers moesten smakelijk lachen.
Zie je wel, dat jij geen echte bij kan zijn?, lachte de bijenkoningin. Wij bijen vinden suikerwater héérlijk! Ga nu maar snel weg en wees blij met wat je zelf bent!
Dat deed de sluipwesp en hij liet zich nooit meer zien in de buurt van de bijenkorf!

Schrijver: Laurine Vandepitte, 27 februari 2018


Geplaatst in de categorie: natuur

5.0 met 1 stemmen 107Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
7 maart 2018
Hartelijk dank voor uw lieve kritiek!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
6 maart 2018
Zacht zoemend verhaaltje om op de bedrand aan kinderen voor te lezen, met vredelievende moraal en gelukkig einde. Beeldend beschreven en zoet van toon. Daar dromen kinderen zeker vredig van..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)