Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Waardevol Water

Oei wat een hitte de afgelopen dagen en wat lekker is het dan als het straks hopelijk weer even regent.
Het schijnt dat we de komende jaren dit type weer meer en meer te verduren zullen krijgen – hittegolven.

Misschien weleens goed voor ons, om zo echt aan den lijve te ervaren hoe waardevol water is. De bladeren vallen om mijn huis van de bomen als ware het herfst.
Ach we weten allemaal wel hoe belangrijk water is, maar je beseft het pas ten diepste als je echt met verzengende hitte wordt geconfronteerd.

Ooit ben ik met een vriend/collega op de racefiets een toertocht gaan maken naar het zuiden van Duitsland. Hij had een broer, die daar tijdens zijn militaire diensttijd zijn vrouw had opgedaan. Hij ging z’n schoonfamilie daar opzoeken, voor ons een mooie gelegenheid om daar op het fietsje heen te rijden en met de auto weer terug.
Tevens hadden we ons voorgenomen om iets verder door te rijden naar Basel in Zwitserland, dat slechts enkele tientallen kilometers verderop lag. De bedoeling was om er een ernstig zieke collega te verrassen met een bezoekje. Zij was een van de eersten die een beenmergtransplantatie en de daaropvolgende chemokuren onderging, wat toen allemaal nog in de kinderschoenen stond en alleen daar plaatsvond.
Zij heeft daar de ziekte leukemie overwonnen.

Goed, zo gezegd, zo gedaan. Achteraf misschien wel mijn mooiste vakantie.

We hebben nog illegaal overnacht in het ziekenhuis, want haar man verbleef en overnachtte ook in het ziekenhuis.
Een van haar artsen was een man uit India. Een typische Indiër. Heel intelligent en heel erg aardig. In een gezamenlijk gesprek vroeg ik hem wat hem hier het meest was opgevallen in het westen. Hij aarzelde geen moment en zei: ‘Het verbaasde me heel erg hoe jullie hier in het westen omgaan met water. Jullie beseffen niet echt hoe waardevol water is.’
Inderdaad dacht ik, als je uit zijn land komt kijk je heel anders tegen water aan dan wij, dat is logisch.

Vanmorgen keek ik even uit het raam terwijl ik mijn mails en het nieuws doornam.
Mijn vrouw liep met de gieter vol met – door ons in grote vaten opgevangen – regenwater, de plantjes te voorzien van levenskracht.
Een windvlaag veroorzaakte een regen van blaadjes. Je kon bij wijze van spreken de bomen horen kreunen en steunen en een enkele zelfs heel zachtjes horen huilen.

En op dat moment borrelde de gedachte aan het bovenstaande naar boven. Die geschiedenis van (verdorie al weer) zo’n kleine veertig jaren geleden. Die zieke collega, die al die tijd in een doorzichtige plastic tent lag, hoe blij verrast ze was ons te zien.

Maar vooral gezien de afgelopen dagen, die Indische arts, met z’n verontwaardigde blik over onze omgang en verspilling van water.
Deze dagen begrijp ik veel beter de diepte van wat die man heeft gevoeld en bedoeld. Ook wij zullen nu steeds beter gaan inzien hoe ontzettend waardevol water is.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 30 juli 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 1 stemmen 129Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)