Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Uit naam van Extention Rebellion

'De grote massa wordt zoet gehouden met leugens, afleidingsmanoeuvres en schijnbewegingen', roept Wiebe de Ridder, 'in werkelijkheid gebeurt er nauwelijks iets tegen de wereldwijde klimaatopwarming!'. 'Hoho', reageert Teun Vliegenvanger, 'er komen hier in Drenthe steeds meer van die reusachtige windmolens en er hangen wekelijks talloze zakken met plastic aan de lantaarnpalen!'. 'En we mogen nu niet harder dan 100 kilometer per uur rijden, dat zal die stikstofplaaggeesten leren!', schreeuwt de aangeschoten, cynische barkeeper Arjan, die zijn drankhol met schlagers denkt te verblijden. 'Zet die teringherrie eens wat zachter, Ar, we kunnen niet normaal met elkaar praten!', roept boer Henk, die trots is op de foto's in zijn smartphone, die hij zelf gemaakt heeft toen hij met zijn medeboeren op het Malieveld protesteerde. 'Ze kunnen stikken met die stikstofsprookjes!', herhaalt hij nog maar eens. 'Als niemand minder wil vervuilen, dan verandert er niets en dan gaat de natuur op den duur onleefbaar worden, er zijn al talloze diersoorten verdwenen en de mens verstikt straks ook de mensheid, allemaal in een waanzinnig rap tempo!', zegt Wiebe, terwijl hij een jenevertje naar binnen werkt. 'Volgens mij is het allemaal een moderne heksenjacht en zien al die milieu-activisten spoken!', bromt Teun, die weer eens wat zegt, nadat zijn vaste vriendin Els uit Elspeet hem verlaten heeft. Het grapje 'Hoe is het met Els' spleet?' is voorbij. 'Vertel jij dan eens hoe we het tij kunnen keren?', vraagt Teun ineens aan Wiebe.

'Dat zal een hele kluif worden', antwoordt Wiebe, 'maar we zijn het zeker aan de volgende generaties verplicht, het is een grote schande, dat wij de aarde op zo'n extreem vervuilde manier achterlaten!, de kapitalistische overbeschaafdheid roeit de mensheid uit en de dieren en de natuur zijn als allereerste de klos. Wij hebben er een grote rotzooi van gemaakt. Die industriële revolutie en de zogenaamd technische vooruitgangen hebben de aardekrachten verkracht en uitgebuit, verpest en misbruikt. De KLM is op 7 oktober 1919 opgericht door het startgeld van acht zakenkerels, o.a. Frits Fentener van Vlissingen, de zoon van een steenrijke steenkolenhandelaar, en Anton Kröller, de man van Helene Müller, die van dat museum op de Veluwe. Die Frits, moet je weten, kreeg zelfs voor de oorlog een onderscheiding van Adolf Hitler en die Adolf heeft met zijn gevechtsvliegtuigen, bommen en tanks ook heel wat milieuschade aangericht. Het zijn de rijken geweest, die alsmaar meer comfort en bezittingen wilden, die de vervuilende machines hebben gefinancierd om er ook nog eens het meeste van te profiteren, ten koste van het algemeen leefklimaat, zo asociaal en kortzichtig mogelijk, zo van, na ons de zondvloed en laat de rest maar stikken. We moeten dus ook nog eens tegen al die verwende en bewust ontkennende supermachten opboksen, die liever zo lang mogelijk van hun extreme, absurde en inhumane rijkdommen willen genieten, dan dat ze de aarde, die ze kapot gemaakt hebben, willen maken, helen, ik zeg jullie, die smeerlappen moeten acuut opgenomen worden in zwaarbewaakte gesloten inrichtingen, maar dat is het nu juist, die vuile ratten verschansen zich in high-tech beveiligde paleizen, omdat ze ergens wel weten, dat er een nieuw soort Franse Revolutie broeit!'. 'Maar wat doe jij er dan concreet aan?', vraagt Teun. 'Dat zul je wel merken!', zegt Wiebe en verder zwijgt hij mysterieus.

Een maand later staat Wiebe met een via-via gekocht pistool de directeur van Schiphol op te wachten. Hij is verkleed als schoonmaker. 'Hé Pietje Bell, draai je niet om, maar loop gewoon door naar je kantoor!', zegt hij, terwijl hij even de pistoolloop in de rug van de directeur drukt. De secretaresse kijkt wel even vreemd op, als ze ziet dat er een schoonmaker achter haar baas loopt, maar Pietje stelt haar gerust. 'Even wat extra werk laten verrichten!', grapt hij onhandig. Eenmaal in het kantoor laat Wiebe hem direct naar de NPO bellen en na een uurtje is er een cameraploeg paraat, die live gaat uitzenden. Wiebe's kroegmaten kijken toevallig ook op dat moment en ze zien hoe de KLM-directeur belooft, dat hij heel Schiphol gaat uithollen en ontmantelen, alle vliegtuigen zullen vernietigd worden en er zal in Nederland geen vliegverkeer meer mogelijk zijn, want de andere vliegvelden zullen volgen. Nederland is hiermee het eerste land, dat de klimaatcrisis drastisch serieus neemt. Hopelijk volgen de andere landen ook. Het nieuws wordt razendsnel wereldwijd verspreid en Trump twittert meteen 'Who the hell is that grazy guy? Catch him!'. Wiebe is allang tevreden met zijn statement en hij weet dat het arrestatieteam al op hem loert. Hij ziet een rood laserstraaltje op de muur. 'Mijn missie is voltooid, nou jouw missie nog, slaapkop!', schreeuwt hij tegen Pietje, terwijl hij met één schot zijn leven beëindigt. Even later stormen de zwaarbewapende agenten naar binnen, maar hun prooi heeft hun noodzaak al uitgeschakeld. Na verloop van tijd ontdekken de kroegvrienden van Wiebe wat hij heeft gedaan, dat hij het dus was, en zij drinken er vele malen op hun heroïsche wijsgeer met een mengeling van verdriet en trots.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 november 2019


Geplaatst in de categorie: milieu

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 646Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)