Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kruidendrop in Vlodrop

'Voor een quantum-cursus TM ga je naar Bram Methusalem!', staat er op een reclameposter in de New Age shop 'Go With The Flow' te Roermond. Evelien Hogeboom neemt een foldertje mee, die ze bij haar gekochte wierook en een boek over Krishnamurti stopt. In haar smetteloze, hypermodern ingerichte flat duikt ze op de bank en neust ze in het foldertje. Ze luistert naar de indringende klanken van Tibetaanse klankschalen en haar gezicht wordt rood van opwinding en herkenning. Die Bram weet bij haar precies de juiste snaar aan te raken. Ze verlangt al zo lang naar een nieuwe uitdaging en dit is helemaal wat ze zoekt. Ze belt meteen voor een weekendcursus, die in één klap een volleerde meester in de Transcendente Meditatie van haar zal maken. Bram schrijft, dat hij jarenlang bij de Maharishi Makesh Yogi in de leer is geweest en dat hij na een gedegen onderzoek en door eigen ervaringen een eigen, veel snellere TM-manier heeft ontwikkeld, die voor iedereen toegankelijk is. Maharishi was van zijn plannen op de hoogte, maar hij wilde er niet meer aan meewerken, omdat het hoogstwaarschijnlijk zijn inkomsten zou doen kelderen. Maar Bram is ook niet op zijn achterhoofd gevallen en hij heeft zijn quantum-methode dan ook een quantum-prijs gegeven. Voor wat hoort wat. De afspraak van Evelien was snel gemaakt en om alvast in de stemming te komen, doet ze haar yoga-oefeningen nu trouw iedere dag. Ze eet al jaren biologisch-dynamisch en ze jogt graag langs de rivier, die door Roermond loopt.

Omdat Vlodrop op de fiets te doen is, gaat ze het bewuste weekend met haar racefiets richting Vlodrop. Haar strakke, gespierde billen zijn een sierlijk plaatje, zo op dat dunne zadel. De dunne stof van de racebroek maakt haar achterste extra sexy. Ze wordt geregeld door jongens en mannen nagefloten. Uiterlijk negeert ze die ongevraagde aandacht, maar innerlijk maakt ze vrolijke huppelsprongetjes. Op de Kerkbergweg in Vlodrop slaat ze een zijweg in, de Kasteelweg. Het kan niet missen, want op Kasteelweg 1 staat het Kasteel Steenhuis, gebouwd in 1664 en nu eigendom van de goeroe met zijn toverachtige instant-TM-aanbod. Een Indiase jongedame met ravenzwart haar tot op haar heupen doet open en wijst haar de weg naar een kantoortje, waar zij de 5000 euro contant moet betalen. Daarna wordt Evelien met zachte stem en zachte bewegingen naar haar slaapkamer gebracht. 'De lessen beginnen over een half uur!', zegt de vriendelijk glimlachende deerne, 'u vindt een plattegrond van het huis en de omgeving op het tafeltje!'. 'De stilte is alleen al zaligmakend', denkt Evelien, 'misschien kan ik hier ergens gaan wonen!'. Na een half uur gaat er een gong en schrijdt Evelien naar beneden. Er zijn vijftien andere cursusleerlingen, allemaal vrouwen van rond de vijftig met de nodige New Age kenmerken. Bram draagt een lang, wit gewaad met een gouden kundalini-slang erop gestikt. Hij spreekt duidelijk, maar weinig. Alles wat hij zegt, heeft natuurlijk een diepere en zelfs direct transformerende betekenis. De krolse vrouwen kijken voortdurend naar zijn zwarte, gekrulde, glimmende borstharen. Na de yogi-thee met wietextracten gaan ze naar een achterkamer, die door een mist van intens geurende wierook wazig is gemaakt. Na vele rek- en strekoefeningen beginnen ze met het hoppen, oftewel het zazen. Het is een vrolijk schouwspel en iedereen geniet van zichzelf en van elkaar. De Indiase jongedame doet ook mee. Iedereen lijkt op hetzelfde niveau te zazen, totdat Bram vreemde oerwoudgeluiden begint te maken en hij ineens metershoog begint te zweven. Met zijn hoofd raakt hij bijna het plafond. De verbaasde dames zetten grote ogen op en ze vergeten bijna om door te zazen. Bram opent zijn ogen en hij glimlacht naar hen, terwijl hij boven hen rondjes draait. 'Dit ga ik jullie dit weekend leren!', zegt hij met een hypnotiserende tovenaarsstem. Nadat hij weer geland is, deelt hij kruidendropjes uit. 'De natuurlijke kruiden in deze dropjes gaan jullie helpen om net als ik te kunnen vliegen!', zegt hij met een verleidelijke glimlach. Dat er XTC, hasj, cocaïne, mescaline en LSD in die dropjes zit, vertelt hij er niet bij.

's Avonds is de vuurdoop. In de achtertuin branden fakkels en om het vliegproces te bevorderen wordt het aanbevolen om naakt mee te doen. Even later staan ze allemaal poedelnaakt in een soort heksenkring inleidende bewegingen te maken. Bram begint nog eens te benoemen, dat vele grootheden baat hebben gehad of hebben van de TM, zoals de oude rocker Mick Jagger, Brian Jones, Marianne Faithfull en natuurlijk de vier Beatles. 'Vorige week kreeg is zelfs bezoek van Femke Halsema, die tot grote hoogte wist te vliegen!', zegt hij trots. 'Ook naakt?', vraagt Evelien. Bram knikt instemmend en hij deelt opnieuw zijn kruidendropjes uit. Na een half uur zazen op het grasveld vliegt Bram weer de hoogte in. Zijn levitatie is enorm en hij vliegt boven de bomen tot hij uit het zicht verdwijnt. Het begint de zazende dames allemaal aan te vliegen en ze zien de meest merkwaardige verschijnselen. Evelien begint 'Bukken!' te schreeuwen, omdat ze gevleugelde everzwijnen ziet naderen. De Indiase jongedame lijkt ook ineens weggevlogen te zijn en iemand vraagt hysterisch 'Waar is Bram nou?'. De blote dames dansen maar op en neer, gehaaid als ze zijn om net als Bram ook te kunnen vliegen. Iemand ziet giraffen met olifanteslurfen en een ander ziet overal cobra's door het gras slingeren. Weer iemand anders bedrijft de liefde met een appelboom, die zij voor Tom Cruise aanziet. Drie vrouwen rennen verwilderd het bos in en denken, dat zij door leeuwen worden achtervolgd. Een slanke den uit Oosterbeek klimt naar de top van een eik en begint te jodelen. Er is zelfs een vrouw uit Eindhoven, die naar het centrum van Vlodrop rent en daar hartverscheurende aria's begint te zingen.

De volgende dag is de schade niet te overzien en komen er her en der totaal mesjokke vrouwen uit het bos slenteren. Hun ogen staan wezenloos naar niets te staren. De politieagenten slaan dekens om hen heen en ze krijgen sterke koffie met broodjes worst en kaas. Evelien is de eerste, die aanspreekbaar is. Ze vertelt over goeroe Bram, de Indiase jongedame en het vliegen. 'We deden aan een quantum-cursus TM mee!', zegt ze snikkend, 'het kostte 5000 euro!'. 'Dat is dan 16 keer 5000 is 80.000 euro voor een uit de hand gelopen drugsparty!', zegt een dikke agent met een hangsnor. Langzaamaan komen de andere vrouwen ook tot hun positieven en wordt het duidelijk, dat zij op een gemene wijze zijn opgelicht door een criminele charlatan. 'Die Bram wist, dat het echtpaar, wat hier woont, enkele maanden naar hun villa in Griekenland is!', verklaart de walrusagent, 'ik neem aan, dat jullie allemaal aangifte doen, maar ik kan jullie alvast vertellen, dat zulke lieden zeer moeilijk op te speuren zijn en dat ze meestal naar één of ander tropisch eiland vliegen, met een vliegtuig wel te verstaan!'. Alle dames kleden zich weer aan en ze rapen hun spullen weer bij elkaar. Als uitgeklede, verslagen en diep gedesillusioneerde vogeltjes gaan ze huiswaarts. Ze krijgen allemaal een verwijzing naar slachtofferhulp en dat was het dan. Evelien neemt de racefiets richting Roermond en wanneer een paar mannen bij een bushalte irritant overdreven beginnen te fluiten, snauwt ze verbeten: 'Vlieg op, stelletje idioten!'.

Schrijver: Joanan Rutgers
23 mei 2020


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.5 met 6 stemmen 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)